SMOOTHİE

Sebze ve meyvelerden yapılan koyu kıvam içecek olarak adlandırılan smoothie, aslında o kadar da pahalı bir içecek değil. Bununla birlikte, çok pahalı meyvelerden yaparsanız pahalıya mal olur.

Koyu kıvam çikolata bile içilen memlekette koyu kıvam meyve suyu da içilecek artık.Smoothie, püre haline getirilmiş taze meyvelerden yapılan koyu kıvam soğuk bir içecektir. Soğuk içilmesinin sebebi lezzetinin alınabilmesi içindir. Gazlı içeceklerin üzerinde de soğuk içiniz yazar zaten. 

Smoothie içecekler genellikle su, ezilmiş buz, meyve suyu, bal, şeker, şurup, şeker otu suyu gibi tatlandırıcılarla yapılmaktadır. Bunun yanında meyve püresiyle süt ürünleri karıştırılarak da yapılan smoothie tercih edilmektedir. Süt, yoğurt, süzme peynir, peynir altı suyu tozu kullanılarak yapılan smoothieyi daha çok vücut geliştirme sporuyla uğraşanlar kullanmaktadır. 

Bitki özütü, fındık, fındık yağı, tohum, çay, çikolata, bitkisel takviyeleri veya besin takviyeleri ile de smoothie yapılmaktadır. Bu tür karışımlar dondurulmuş yoğurt veya dondurma ile tercih edilmektedir. 

Smoothie, sağlıklı bir ürün olarak kabul edilmektedir. Meyve türlerinin kullanıldığı alanlar dikkate alınarak paçal oluşturulmaktadır. Bununla birlikte, smoothie yapımında kullanılan meyvelerin şeker içeriklerine dikkat edilmelidir. Benzer şekilde protein tozları, tatlandırıcılar veya dondurma gibi terkip maddelerinin karışıma giren miktarları, sağlıklı diyetler oluşturmada dikkate alınmalıdır. 

Smoothie yapımında lif içeriği önem arz etmektedir. Smoothie yapımında lif içeriği artırmak için lifli besinler, ağırlıklı olarak yulaf kullanılmaktadır. 

Smoothie'nin son zamanlarda en fazla kullanılan şekillerinden bir tanesi yeşil smoothie'dir. Yeşil Smoothie, genellikle yaprağı yenen yeşil sebzelerden yapılmaktadır. Şeker içeriği düşük olan bu smoothie, şeker sorunu olanlar tarafından kullanılmaktadır. Genellikle ıspanak, lahana, pazı, lahana, kereviz, maydanoz veya brokoli gibi çiğ yeşil yapraklı sebzeler, % 50 oranında kullanılır, geriye kalan kısmı meyvelerle tamamlanır. 

Pişirilerek tüketilen ıspanak, lahana, brokoli gibi sebzelerin yeşil olarak harmanlanması, koyu kıvam içeceğe acılık verebilir. Böyle durumlarda, karışıma girecek meyveleri iyi seçmek gerekir. Aksi halde, acı smoothie'nin tüketimi zor olabilir. 

Yeşil smoothie tüketimi 2000'li yılların başından itibaren hızla artmıştır. 

Yeşil sebzelerin blenderde parçalanması güç olmaktadır. Bu durumu bilen blender üreticileri yeşil sebzeler için de yüksek devirli blender geliştirmişlerdir. 

Smoothie'nin tarihçesi çok eski değildir. 1930'lu yıllarda keşfedilmiş ve farklı versiyonları hızla üretilmeye başlanmıştır. 1990'lardan sonra ABD ve bazı ülkelerde endüstrisi kurulmuş ve şişelenmiş halde satışa çıkarılmıştır. Satış noktaları kurulmuş, daha sonra marketlere girmiştir. Güney Asya ülkelerinde acı biberlileri de üretilmeye başlanmıştır. 

Soğuk çay gibi, ülkemizde de yakında smoothie reyonlarda yerini alacak gibi görünüyor. Çeşitlendirmek zor olmasa gerek. Her türlü sebze ve meyve yetişiyor memlekette. Önemli olan Türk insanının damak zevkine hitap edebilecek karışımı bulabilmek.

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.