Değişik sektörlerde olduğu gibi, tarım sektöründe de ikinci 100 günlük plan uygulamaya girdi. Daha önce de bir 100 günlük program vardı ama tarımın neyi düzeldi anlayamadık.
Birinci yüz günden sonra ikinci yüz günde Tarım ve Orman Bakanlığı, 28 eylemi hayata geçirecek. İlk olarak 2.250 genç çiftçiye 30 bin lira para verilecek. Koyunculuk, arıcılık, gezen tavuk, mantarcılık, süs bitkileri gibi projeleri olan gençlere köye dönmeleri halinde bu para verilecek. Epeydir bu proje uygulanmaya çalışılıyor ama çok fazla talep yok. Memlekette üç milyon çiftçi var. 5 milyon üretici var. Yani destek verilecek çiftçi sayısı, mevcut rakamın bin katından daha az.
Göletlerin tamamlanması ve sulanabilir arazi varlığının artırılması çalışmaları devam ediyor. Yaklaşık 23 ilde yapımı devam eden 41 sulama tesisi tamamlanarak, 47.500 hektar alan sulamaya açılacak. Yaza tamamlanır inşallah. Bütçe yılının açılması beklenirse bir dahaki bahara kalabilir.
Enerji maksatlı Artvin Yusufeli Barajı ve HES Projesi'nin fiziki gerçekleşmesi yüzde 60'tan yüzde 63'e çıkartılacak. Bunu malum çok biline bir firma yapıyordu. Vergi borçları falan silinmişti. Silivri'deki tren kazasında adı geçmişti ve yayın yasağı konmuştu.
DAP, GAP, KOP ve DOKAP kapsamında 150 yeni ahır ve ağıl yapımı için hibe verilecek. Kaç inek alır diye hesap edilecek olursa 200 inekten 3000 inek yapar. İki senede iki milyona yakın sığır geldi. Koyacak yer kalması demek ki. Vatandaşımız danasını kuzusunu kestiremiyor. Yem fiyatları aldı başını gitti. Bu paraları yemde sübvansiyon için kullansalardı daha iyi olurdu.
100 günlük planlardan en sakat olanı da Sudan'da 2 milyon dönüm tarım arazisinin Türk özel sektör yatırımları için hazır hale getirilmesi. Nadas dışında memlekette ekilmeyen arazi miktarı 44 milyon dönüme çıktı. Türk çiftçisi ekimden uzaklaşıyor. Bu arazileri eksek yeter de artar bile.
Tarım ürünleri ithalatı çiftçimizin zarar ettiriyor. 120'ye yakın gıda kaleminde ithalat devam ediyor. Bunun önüne geçecek tek bir tedbir yok.
Ağaçlandırma projeleri de yeni dönemin önceliklerinden biri olacak. Tabiat turizminin geliştirilmesine yönelik 16 il, 6 milli park ve 10 tabiat parkında altyapı, üstyapı ve çevre düzenleme çalışmaları tamamlanacak.
7 ilde av ve yaban hayatının desteklenmesi çalışmaları kapsamında 7 eğitim tesisi bitirilecek. Su ürünleri üretimi artırılacak. 5 türde (domates, biber, patlıcan, hıyar ve kavun) tohumluk üretimi yapılacak. Kökeni dışarda olan türlerden yerli ve milli tohumlar üretilecek. Baş bilmeyince okumak düşüyor belli ki.
Ağaçlandırma çalışmalarına hız verilecek. Odun ve kereste üretimi için yaşlı ormanlar kesilecek.
Projeler böyle devam ediyor. 100 günde bitirilecek işler değil ama kalabalık olsun diye araya sıkıştırılmış. Normal mali yıl içinde yapılacaklar özetlenmiş.
Çiftçimiz çok çok çalışacak, kazanabilirse az az kazanacak. Doğası böyleymiş.