Bir zamanlar Başbakan Tansu Çiller'e gazetecilerden biri, güzelliğinizi neye borçlusunuz diye sorduğunda, kuşburnu içiyorum diye cevap vermişti.
Ondan sonra dağda bayırda yaban gülü kıymete binmişti. O güne kadar milletin çoğu bilmiyordu bile. Ekonomik krizin başlarında cumhurbaşkanının resepsiyonunda çok pahalı ejder meyveli smothie görüntülenince, ejder meyvesi de gündeme pat diye düşüverdi. Torosların Akdeniz'e bakan taşlık kayalık bölgelerinde yetişen ve yüzüne bakılmayan meyve artık yok satıyor.
Ejder meyvesi bir kaktüs türüdür. Pitaya-ejder meyvesi, Hylocereus cinsi içerisinde bazı meyvesi yenen türlere verilen addır.
Taksonomik olarak biraz karışıklık olsa da Hylocereus cinsi içerisinde yer alan bazı türlerin meyveleri daha fazla tüketilmektedir. Hylocereus türlerinin anavatanı Meksika, Orta ve Güney Amerika olarak kabul edilmektedir.
Ejder meyvesinin Asya'da Endonezya, Java, Tayvan, Tayland, Malezya, Bangladeş gibi ülkelerde kültürü yapılmaktadır. Son zamanlarda İsrail, Avusturalya ve Çin'in güney kesimlerinde de yetiştirilmeye başlanmıştır.
Türkiye'de Adana, Mersin ve Antalya illerinde de kültürü yapılmaktadır. Yaz sonuna doğru meyvesi pazarlara çıkarılmaktadır. Tatlı mayhoş meyvesi vardır. Bitkinin kendisi kaktüs olduğu için tarımı zordur.
Ejder meyvesi sadece geceleri çiçek açar. Büyük beyaz kokulu çiçekleri vardır. Bu özelliğinden dolayı gece kraliçesi olarak da isimlendirilir. Tatlı pitayalar krem gibi etli kısma ve lezzetli bir tada sahiptir. Ayrıca, bahçe bitkisi olarak dışarıda, salon çiçeği olarak da evlerde yetiştirilmektedir. Ejder meyvesi tohumlarından çoğaltılmaktadır. Kaktüs türü olduğu için kurağa çok dayanıklıdır. Taşlık kayalık yerlerin değerlendirilmesinde, başka türlü değerlendirilemeyen alanların ekonomiye kazandırılmasında kullanılabilecek önemli bir türdür. Düşük sıcaklıklara toleransı yoktur. Bu nedenle narenciye bölgelerinde yetiştirilmektedir.
Kültür bahçelerinde meyve verimi 3 tonun üzerine çıkabilmektedir. Bitkinin ve meyvelerinin dikenli oluşu, yetiştiriciliğini kısıtlasa da, işlemeli tarımın yapılamadığı alanlarda güzel gelir sağlamaktadır.
Adana'da çalışırken Öğretim Üyesi arkadaşımız Rahmetli Esat Hasar, bu bitkiyle çalışmıştı. Hedefi bu bitkinin taşın üzerinde yetişmesi ve çok hızlı büyümesinden yararlanıp silajını yapabilmekti. Tarlada yetiştirmeyi başarmıştı. Çok da yüksek verim almıştı. Ancak etli ve bol sulu yapraklarından silaj yapmakta epey zorlanmıştı.
Ejder meyvesi, mineral yönünden oldukça zengin. C vitamini yönünden de fena sayılmaz. Kanser önleyici antioksidan maddelerce de epey zengin. Diğer meyvelere göre daha lifli ve enerjisi düşük. Artık gündeme düştü kuşburnu gibi. Yakında çok daha iyi tanırız. Saray resepsiyonunda yer aldıysa vardır bir hikmeti değil mi?