Ticaret Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Dairesi Başkanlığının raporuna göre 2018'in 8 ayında 27 firmada 45.824 üründe problem olduğu belirlenmiş
Daha önceki yıllara göre sorunlu ürün pazarlayan firma sayısı azalmış ama sorunlu ürün sayısı tam yedi kat artmış. Güvensiz ve kanserojen ürünlerde ilk sırayı sahte takılar almış.
Sürdürülebilir Ekolojik Dünya İçin Sıfır Atık temasının baskın olduğu sempozyumda, hazır giyim, ayakkabı, kırtasiye malzemeleri ve oyuncaklar başta olmak üzere ithal ürünlerle ilgili kirlilik denetim sonuçları insanı hayretler içerisinde bırakıyor. Tekstilden kırtasiyeye, ayakkabıdan biberona, deterjandan diş fırçasına kadar pek çok üründe sağlığı tehdit eden maddeler bulunuyor.
Ne kadar kanun çıkarırsanız çıkarın, gıda ürünlerinde olduğu gibi caydırıcı tedbirler alınmadığı sürece bu sağlıksız ürünlerin önüne geçme imkânı ne yazık ki yok. Sahtekârların ve köşe dönmecilerin insana saygısı olmadığı için binlerce kanserojen madde taşıyan ürün raflarda yer buluyor.
2017 yılında toplam 54 firmanın 6.620 ürününde güvensizlik tespit edilirken 2018'in 8 ayında 27 firmada 45.824 üründe problem olduğunun belirlenmesi, iş ahlakının yerlerde süründüğünü göstermektedir.
Çocuk emziklerinin sağlığa uygun olmamasını düşünemiyor insan. Hiçbir şeyden haberi olmayan el kadar çocuklara için kanserojen madde içeren emzik satabilen biri insan olamaz. Bir zamanlar Çin'den gelen oyuncakları masanın üzerinden düşürüp kırılmıyorsa ithalatına izin veren zihniyet, kanunlar uluslararası standartlara göre hazırlansa bile değişmiyor. Çin'e sipariş verilen ürünler fazla para kazanma hesabıyla yaptırılıyor. Çünkü adamlar kaç liralık isterseniz ürünü ona göre yapıyor. Bu meyanda yerli ürünlerde sağlığı tehdit eden riskli ürünlere rastlanmaması önemli bir tespit.
Güvensiz malzeme sayısının sahte takılarda daha fazla olması, plastik ve polietilen malzemelerin işleme esnasında ortaya çıkan petrol türevlerinden kaynaklanmaktadır. Çocuk emziklerinin yanında kırtasiye ürünlerinde de binlerce güvensiz ürüne rastlanması pes dedirtecek düzeydedir. Kalemler, silgiler, çantalar, cetveller daha neler var neler. 2017 yılında yaklaşık olarak anılan ürün guruplarında 13 milyar dolarlık malzeme ithal edilmiş ve denetime yakılan yaklaşık 177 bin ürün imha edilmiş. 2018'in ilk sekiz ayında ise imha edilen malzeme sayısı 250 bini geçmiş.
Yetkililerin beyanlarından ticaret sektörünün hemen her alanda disipline edilmesi gerektiği ortaya çıkıyor. İnsana pes dedirten hilelerle, insan hayatını hiçe sayan, küçücük çocukların kanser olabileceğini umursamayan insanların bir şekilde bu işlerden uzak tutulmasında yarar var. İkide bir şirket değiştirip, insan hayatıyla oynayanların daha caydırıcı cezalara çarptırılması, mümkünse ömür boyu ticaretten men edilmesi gerekiyor.
Elinizi attığınız ürünlerin çoğunluğu petrolden elde ediliyor. Bir de kanserojen madde içermesi, sağlıksız olan ürünleri kullanmanın tehlikesini bir kat daha artırıyor.