Zamanında sapı da samanı da ithal ettik. Memlekette tarlası olmayan hayvancılık işletmeleri çoğalınca, küçük üreticiler azalınca, saman önemli bir materyal haline geldi.
Bundan otuz kırk sene evvel henüz mekanizasyon yaygın değildi. Kışlık tahıllar birçok bölgede elle biçilir ve dövenle harman edilirdi. Biçerdöver sadece büyük ovalarda yaygındı. Hemen bütün köylerin yakınlarında harmanlıklarda bir ayı bulan harman uğraşları sonunda samanlar da çekilir ve samanlıklarda depolanırdı. Harman yerlerinden en son saman kalkar ve rahmetli ninelerimiz çalıların dibine kadar süpürür bir gram saman bırakmazlardı harman yerinde. Saman ticareti neredeyse yoktu. Sadece tahıl ekiminin yapılmadığı, zeytinin yoğun olduğu bölgelerde, Ege sahil kuşağında deve ve süt inekçiliği yapan birkaç işletme saman satın alırdı. Oysa tarihte saman ticareti çok güçlüdür. İstanbul başta olmak üzere birçok büyük ilimizde tarihi saman pazarları bulunmaktaydı ve bu alanlar hala aynı isimle anılmaktadır.
Saman modern hayvancılıkta genellikle altlık olarak kullanılır. Hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde, özellikle beton zeminli ağıl ve ahırlarda altlık kullanmak hayvan sağlığı açısından da önem taşımaktadır. Yine hayvanların yemediği ot kırıntıları da altlık olarak kullanılabilir.
Bundan on onbeş sene önce üreticimiz, tarlasından saman kalksın da nasıl kalkarsa kalksın şeklinde bir düşünceye sahipti. Saman almak isteyen balya sağlama parasını ödemek suretiyle saman tedarik edebiliyordu. Oysa günümüzde saman tarlada 5 liranın üzerine çıkmıştır. Hemen bütün bölgelerimizde balyası 75 kuruştan veya bir liradan yükleme ve 50 kuruştan da indirme hamaliyesi alınmaktadır. Kamyon da mesafeye bağlı olarak balyası 1,5-2,0 liraya nakliye ücreti almaktadır. Dolayısıyla saman kullanımının yoğun olduğu bölgelerde saman balyasının fiyatı 10 liranın üzerine çıkmaktadır.
Samanın kaba yem olarak değeri çok düşüktür. Ne ile muamele edilirse edilsin sindirilebilirliği çok fazla artmamaktadır. Bununla birlikte, tokluk hissi verdiği için enzim salgılanmasını desteklemekte, hayvanın yediği diğer yemleri daha iyi sindirmesini sağlamaktadır gibi çok fazla görüş bulunmaktadır. Bugün samanın 25 kilogramlık 1 balyası 10-12 lira arasında alıcı bulmaktadır. Demek ki samanın kilosu 50 kuruşu geçmektedir.
Türkiye'de kaba yem fiyatlarındaki artış, özellikle samandaki fiyat artışı üretim eksiğinden ziyade, talep yoğunluğundan ileri gelmektedir. Bazı yörelerimizde arazinin taşıma kapasitesinin çok üzerinde hayvancılık işletmeleri kurulmuştur. Bu durum yem fiyatlarını artırdığı gibi, et ve süt maliyetlerini de artırmaktadır.
Ülkemizde her yıl 11 milyon hektar alanda kışlık hububat ekimi yapılmaktadır. Bu alanlarda her yıl 35 milyon ton sap ve anız artığı ortaya çıkmaktadır. Gerçekten ülkemizde saman kıtlığı yaşamak anlamsızdır. Üstelik besleme değerinin bu kadar düşük olduğunu bile bile yüksek bedeller ödemek, baştan zarar etmeyi kabul etmektir. Akıllıca olan ot ve silaj üretimini daha güçlü desteklemeye devam etmektir.