KAMKAT

Şehirleşme hızlandıkça, her yer betona döndükçe, yeşile olan özlem her geçen gün artıyor. Bazı meyve fidanı üreticileri bunun farkına varmış olmalı ki, balkon meyveciliğini öne çıkarmaya çalışıyor

Özellikle bodur meyve fidanı üretip büyük saksılarda balkonda meyve yetiştirmenin keyfini müşterilerine sunmaya çalışıyorlar. Bursa'daki bazı firmalar, bodur elma, bodur kiraz ve bazı narenciye türlerinde epey mesafe almış durumdalar. Eskiden beri salonlarda limon yetiştiriliyordu zaten. Son zamanlarda kamkat yetiştiriciliği epey revaçta görünüyor. İlk çıktığı zamanlarda küçük saksıda bir metrelik fidanlar yüz liranın üzerinde bir parayla alınıp satılıyordu. Diğer narenciye türleri gibi Doğu Asya ve Çin'de doğal olarak yayılış gösteren çalı formundaki kamkat; portakal, mandalina, bergamut ve limon gibi bir narenciye türüdür. Genel olarak limona benzeyen meyvesiyle dikkati çekmektedir. Kabuk rengi portakala benzemektedir. Bu iki narenciye türünden en önemli farkı kabuklarıyla birlikte yenen bir meyveye sahip olmasıdır. Kolay yenen meyvelerinin aroması bergamutu andırmaktadır. Oldukça yoğun kokuya sahiptir. Kamkat meyvesi bir süre elde tutulsa bile uzun süre kokusu kalmaktadır.

Kamkat, genellikle taze olarak tüketilmektedir. Bununla birlikte, reçel, marmelat, meyve suyu, şekerleme, hatta kek ve pasta yapımında da kullanılmaktadır. Orijinini aldığı Çin'de lokantalarda yemeğin sonunda tatlı çeşidi olarak ikram edilmektedir. Kamkat vitamin C yönünden çok zengin bir meyve olup, 100 gramında 43.9 miligram C vitamini bulunmaktadır. Kas ve doku gelişimi için gerekli olan bu vitamin diğer mineral ve vitaminlerin vücuda daha iyi alınmasına da yardımcı olmaktadır. Birkaç meyve veya 100 gram kamkat yendiğinde 71 kilokalori enerji alınmış olmaktadır.

Kamkat, turunçgiller ailesinin küçük mücevheri olarak adlandırılmaktadır. Kamkat bilim dünyasında fortunella olarak bilinmektedir ve bu ismi almasında 1812-1880 yılları arasında yaşamış Iskoçyalı bahçe uzmanı Robert Fortune etkili olmuştur. Fortune Çin'de yaşadığı yıllarda sürekli ilginç bitkileri toplamış ve İngiltere'ye götürmüştür. Avrupa bu bitkiyle Fortune sayesinde tanışmış ve bu adamın adını vermiştir. Bu meyveye altın portakal ismi verilen ülkeler de bulunmaktadır.

Kamkat bitkisi 19. Yüzyılda Avrupa ve Kuzey Amerika'da yayılmaya başlamıştır. Genellikle seralarda yetiştirilen kamkat, bodur olma avantajlarıyla evlerin çoğuna girmeye başlamıştır. Dünyada Çin, Japonya ve Amerika'da yaygın olarak yetiştirilmekle birlikte, tropikal kuşakta daha çok deniz seviyesinden yüksek yerlere uyum sağlayabilmektedir. Ülkemizde Akdeniz ve Ege sahil kuşağında açık alanlarda yetiştirebilme imkânları bulunmaktadır. Kar yağan, nispeten kışı biraz daha soğuk geçen bölgelerde ise büyük saksılarda yetiştirmek ve soğuk havalarda kısa süreliğine de olsa içeriye almakta yarar vardır. Kamkatın en önemli özelliklerinden biri meyveler olgunlaşınca toplamak gerekmektedir. Yoksa yaprak dökmeye başlamakta, görsel güzelliği kaybolmaktadır. İnternetten satışları epey hız kazanmış. Yirmi liradan başlıyor tanesi. Çocuklara meyveyi sevdirecek önemli türlerden bir olarak gösteriliyor kamkat. Evin içinde dalından meyve toplamak güzel olsa gerek.    

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.