Havza bazlı destekleme modeli uzun süredir devam ediyor. Bazı bölgelerimizde bazı ürünlere destek verilmiyor.
Desteklemelerde milyonlarca iklim ve toprak özelliği birleştirilmek suretiyle oluşturulan havzalarda, bitki türlerinin iklim ve toprak istekleri dikkate alınarak oluşturulan destekleme modelinde, aynı zamanda ülkemizin gıda gereksinimi de dikkate alınmaktadır. Daha önce 30 havza olarak belirlenen bölgeler dokuz yüzün üzerine çıkarılmıştır. İklimler cenneti olarak tanımlanan Anadolu'da küçük farklarla birbirinden farklı çok daha fazla ekolojik bölge bulunmaktadır. Çanakkale'den Küçükkuyu'ya ininceye kadar bile hava iki defa değişmektedir. Son planlamalara göre, Çanakkale'de 12 havza belirlenmiştir. Daha önceki destekleme modelinde de 4 farklı havza bulunuyordu. Akdeniz ve Sibirya büyük iklim kuşaklarının karşılaştığı Çanakkale'de oldukça farklı ekolojik özelliklere sahip bölgeler bulunması doğaldır. İlçeler olarak belirlenen havzalarımız ve desteklenen ürünlere bir göz atalım:
Ayvacık'ta Arpa, Buğday, Yem Bitkileri, Yulaf ve Zeytin olmak üzere 5 ürün veya ürün gurubu destekleniyor.
Bayramiç'te Arpa, Buğday, Mısır (Dane), Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri ve Zeytin (Yağlık) destekleme kapsamına alınmış durumda.
Biga, Bayramiç ilçemize yakın. Arpa, Buğday, Mısır (Dane), Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri ve Zeytinin yanına doğal olarak çeltik eklenmiş.
Bozcaada'da Arpa, Buğday, Yem Bitkileri, Yulaf ve Zeytin (Yağlık) destekleniyor. Tarım alanının nispeten kısıtlı olduğu ilçede desteklenen ürün sayısının da düşük olması normal.
Çan'da Arpa, Buğday, Çavdar, Tritikale, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri ve Yulaf olmak üzere 7 ürün destekleme kapsamına alınmış. Bu ilçemizde diğer havzalardan farklı olarak tritikale destekleniyor. Öteden beri yetiştirilen ve kıraç alanları en iyi değerlendiren, çiftçimizin Amerikan çavdarı olarak bildiği bu ürün Ayvacık ve Yenice ilçelerimizde de destekleme kapsamına alınsa iyi olur.
Eceabat ve Gelibolu havzalarımız Trakya bölgesinde yer alıyor ve desteklenen ürünler aynı. Arpa, Aspir, Buğday, Kanola, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri ve Zeytin (Yağlık) her iki ilçede, ayrıca Gelibolu'da çeltik destekleme kapsamında bulunuyor. Yarımadada aspir ve kanola yetiştiriciliği iyi gidiyor. Aslında bu iki ürün bütün havzalarda desteklenebilir.
Ezine'de Arpa, Buğday, Çeltik, Mısır (Dane), Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri ve Zeytin (Yağlık) olmak üzere 7 ürün destekleme kapsamına alınmış.
Gökçeada'da diğer adamız gibi sınırlı sayıda ürün destekleniyor. Arpa, Buğday, Yem Bitkileri ve Zeytin (Yağlık) destekleme kapsamında.
Lâpseki meyvecilikte öne çıkan bir ilçemiz. Tarla bitkilerinden Arpa, Buğday, Ayçiçeği (Yağlık) ve Yem Bitkileri destekleniyor.
Merkez ilçede desteklenen ürün sayısı nispeten daha fazla bulunuyor. Arpa, Buğday, Çeltik, Mısır (Dane), Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri ve Zeytin (Yağlık) desteklenen ürünler.
En uzak ilçemiz Yenice'de Arpa, Buğday ve Yem Bitkileri destekleniyor.
Desteklemelerde marka ürünlerin dikkate alınmasında yarar var. Domatesin, kirazın, bağın, adı Çanakkale ile anılan ürünlerin de destekleme kapsamına alınması mali anlamda bütçeye fazla yük getirmez. Aksine bu ürünlerimizde üretim ve kalite artar. Daha fazla tüketiciye ulaşır. Daha iyi olmaz mı?