SİT OVALAR

Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı konusunda dünya şampiyonuyuz. Özellikle devleri alimiz, bu alanda en büyük işgalci durumunda.

Devlet amaç dışı arazi kullanımında öncü olunca, yetkililerin de bu anlamda geri kalmadığına şahit oluyoruz. Daha önce 2B ile ilgili yasal düzenlemeler yapıldığında da orman alanlarında en büyük işgalcinin devlet olduğu ortaya çıkıvermişti. Yasal yasaklar iş görür mü bilinmez ama Türkiye'nin en büyük ovalarından Çukurova'da sulama sistemi çekildiği halde, birinci sınıf tarım arazisi olduğu için imar yasağı olduğu halde milyonlarca dönüm arazi ne yazık ki beton yığınlarının altında kalmıştır senelerden beri. Neyse ki, yıllardan beri kişisel çıkarları için güzelim toprakları talan eden insanımız, artık ovalara eskisi gibi beton yığamayacak.
Milli tarım projesi açıklanırken koruma altına alınacağı söylenen ova sayısı iki yüzün üzerindeydi ama önceki gün resmi gazetede yayınlanan bakanlar kurulu kararına göre yüz kırk bire düşmüş. Buna da şükür. Patatesle otomobili kıyaslamayacağız en azından. Kötünün iyisi kötüden her zaman iyidir. 
Ülkemizde bazı ovalar, bakanlar kurulu kararıyla koruma altına alındı. Bazı ovaların büyük ova koruma alanı olarak belirlenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı 21 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlandı. Bundan böyle 141 ova, başta bina olmak üzere tarım dışı faaliyetler için kullanılamayacak. Tarım arazilerinin korunması planı çerçevesinde ülke genelinde koruma altına alınacak ovalara ilişkin Bakanlar Kurulu kararı yürürlüğe girdi. Çok detaylı çalışmalarla belirlenen bu ovaların kapladığı alanların haritaları dahi resmi gazetenin 21 Ocakta yayınlanan sayısında belirtilmiş durumda. Karara göre, "büyük ova" statüsü verilen toplam 141 bölgede tarım dışı faaliyetlere izin verilmeyecek.
Bazı Ovaların Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlenmesine İlişkin Karar'a göre amaç dışı kullanım, erozyon ve kirlenme gibi nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulması yaşanan ova bölgeleri tarımsal SİT alanı olarak kabul edildi. Ancak bu karar söz konusu sınırların içinde kalan tüm bölgeleri kapsamıyor. Karar öncesinde tarım dışı kullanıma izin verilmiş alanlar ve daha önce onaylanmış 10 hektardan büyük planlı alanlar hüküm kapsamı dışında tutuluyor.
Yaklaşık olarak 70 milyon dekarı bulan koruma alanında yeni yerleşimlere kesinlikle izin verilmeyeceği belirtiliyor bakanlar kurulu kararında. Karar mevcut yapılara dokunmuyor. Çanakkale'de Bakacak, Taşoluk, Çokal, Ezine-Bayramiç, Kumkale, Tuzla ve Umurbey ovaları artık sit alanı statüsüne alınmış görünüyor. Her karışı sulanan bu güzide ovalarımızda yapılaşmaya izin verilmemesi memnuniyet vericidir. Koruma alanları zaten sulama projelerinin uygulandığı alanları kapsıyor. Bu alanlarda yapılaşma yasal olarak zaten yasaktı.
Tarım Bakanlığı, bugüne kadarki uygulamalarından en önemlisine imza atmıştır. Ne kadar tebrik etsek azdır. Elbette karar almak kolaydır. Uygulamak zordur değil mi?
Mera yasamız çok güçlü çıkmıştı ama ne yazık ki birilerinin çıkarları doğrultusunda yumuşatılıverdi. Zeytin yasası tam 78 yaşında. Edremit körfezinde zeytinin yarısı yok oldu. Yasayı yapan da, uygulayan da, delen de, deldiren de, hepsi bizim insanımız değil mi?

Harun Baytekin

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.