MORİNGA

Ekonomi küreselleştikçe, hemen bütün bitkiler dünyanın dört bir tarafında yetiştirilmeye veya kullanılmaya çalışılıyor. Moringa da bu bitkilerden bir tanesi. Çayı uzun süredir ülkemizde pazarlanan Moringa, Gaziantep'te yetiştirilmeye başladı. Moringa

Mucize ağaç olarak da adlandırılmaktadır, Bu bitkinin bu adla adlandırılmasının sebebi hemen bütün bitki kısımlarının kullanılmasıdır. Tohumundan köküne, sapına kadar bitkinin her parçasından yararlanılmaktadır. Moringa'nın anavatanı Himalaya dağlarının eteklerindeki Hindistan'ın kuzey bölgeleridir. Bununla birlikte, son zamanlarda dünyanın pek çok bölgesinde kültür çeşitleri yetiştirilmektedir.

Günümüzde Endonezya, Srilanka, Malezya, Meksika, Güney Amerika ve Orta Amerika'da, Bazı Afrika ülkelerinde, Orta Doğuda yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Tropik kökenli olduğundan düşük sıcaklıklara toleransı zayıftır. Düşük sıcaklıklarda, -9 derecede yapraklarını dökmekte, dalları kurumakta, ancak ilkbaharda toprağa yakın kısımlarından yeniden sürmektedir.

Toprak tercihi bulunmamaktadır, Genel olarak kıraç, kumlu topraklarda daha iyi yetişmektedir. Kıraç, fakir toprakları değerlendiren ender türlerden biridir. Kuraklığa son derece dayanıklıdır.

Havaların ısınmasıyla birlikte hızla büyümektedir. Kıştan zarar gördüğü yerlerde senede 4-5 metre boy yapmaktadır. Kıştan zarar görmediği, kışı ılıman geçen sıcak bölgelerde senede 15 metre kadar uzayabilmektedir. Saksıya uygun bir bitki olmadığı halde kşı sert geçen bölgelerde büyük saksılarda yetiştirilmektedir.

Tohumları Malezya'da fıstık gibi yenmektedir. Kalınlaşmış kökleri turp gibi tüketilmektedir. Yüksek besleme değerine sahip yaprakları yeşillik olarak, salatalarda, sebze yemeklerinde kullanılmaktadır. Yaprakları portakala göre 7 kat daha fazla C vitamini, süte göre 4 kar daha fazla kalsiyum, havuca göre 4 kat daha fazla A vitamini içermektedir. Protein ve potasyum yönünden de son derece zengindir.

Yaprakları kurutulup toz haline getirilerek de tüketilmektedir. Bir çorba kaşığı toz yaprak 1-3 yaş arası çocukların kalsiyum ihtiyacının % 40'ını, protein ihtiyacının % 14'ünü, demir ihtiyacının % 23'ünü, A vitamini ihtiyacının büyük kısmını karşılamaktadır. 6 çorba kaşığı toz yaprak kadınların hamilelik ve emzirme döneminde ihtiyaç duyduğu demir ve kalsiyum ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır. Yaprakları temizlik yaparken de kullanılmaktadır. Tohumları % 38-40 oranında donmayan yağ içermektedir. Yağı resim yaparken boya olarak kullanıldığı gibi saat gibi hassas makinelerin yağlanmasında kullanılmaktadır. Yağı temiz, tatlı ve kokusuz olduğu için parfüm ve saç bakım ürünlerinde de kullanılmaktadır. Moringa'nın ağacı kereste olarak kullanıma oldukça uygundur. Hızlı büyüdüğü için dalları bahçe çiti yapımında da kullanılmaktadır.

Tohumlarının yağı çıkarıldıktan sonra geri kalan posasından anti bakteriyel özelliği nedeniyle işme kullanma sularının dezenfekte edilmesinde yararlanılmaktadır. Orijinini aldığı Hindistan'da tohumları afrodizyak olarak kullanılmaktadır. Tohumlarının C vitamini başta olmak üzere protein, yağ ve çeşitli minerallerce de çok zengin oluşu, afrodizyak niteliğini desteklemektedir. Narenciye yetiştirilen bölgelerde sıkıntısız yetişeceğe benziyor. Araştırmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Mutlaka değerlendirebileceği yerler vardır. Çok acele etmemek lazım. Yoksa neler yetiştirilmeye kalkıldı bu memlekette. Ne paralar harcandı da bir yere varılmadı.

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.