Uzun süredir Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Tüketici Fiyat Endeksinin (TÜFE) üzerinde gidiyor. Normalde tersi olması beklenir.
Yandaş medya milleti kandırmak için elinden geleni yapıyor. Enflasyonun sebebi olarak esnafı göstermeye çalışıyor. Bakkallardan marketlerden tek taraflı yayın yapmak suretiyle fiyat artışlarının suni olduğunu, fırsatçıların yüzünden fiyatların arttığını göstermeye çalışıyorlar. Madalyonun esas yüzünü milletimiz görmek zorunda. Görünen köy kılavuz istemez. Memlekette ÜFE, TÜFE'den yüksek çıkıyorsa üretim ihtiyacı karşılamıyor demektir. İhtiyacı karşılamaktan çok uzak olmalı ki, geçtiğimiz ay makas daha da açılmazdı.
Memlekette tam sezonunda domates, biber fiyatları bu kadar yükselir mi? Üretilen ürün ihtiyacı karşılamıyorsa elbette yükselir. Ekiliş yeterli değil demek ki. Fırıncılar uzun süredir ekmek fiyatlarını yükseltmek istiyorlar. Un fiyatları yükseldi. Buğday hasat sezonunda oluşan fiyatlar geçen seneki fiyatlarla üç aşağı beş yukarı birbirine yakındı. Buna karşın un fiyatları % 50'nin üzerinde arttı.
Un fiyatlarını düşürmek için ihracatı kısmaya kalktılar. Habur sınır kapısında yüzlerce un yüklü tır, kapıdan döndü. Un fiyatları düştü mü? Elbette hayır. Tarım ve Orman Bakanı un ithal ederek fiyatları düşüreceğiz diyor. Düşer mi? Evet düşer. Senelerden beri yaptıkları bu. Günü kurtarmak. Buğday ekim alanı 95 milyon dekardan 75 milyon dekara düştü. Hemen bütün tarım ürünlerinde ekim alanı ve üretimde azalış var. Azaltan tek sebep var. İthalat. Ekonomide tarımsal üretim adeta lokomotiftir. Ana enerji kaynaklarının masrafı yoktur.
Güneş, yağmur ve toprak en önemli kaynaklardır ve satın alma bedelleri sıfırdır. Tarımda elde edilen değer, hemen bütün sektörlere hizmet eder. Diğer tüm sektörlerin, üretimde kullandıkları bütün kalemlerin masrafı vardır.
Üretimde aktif kullanılan tarım alanı son istatistiklere göre 44 milyon dekar düşmüştür. Türk çiftçisi hızla üretimden uzaklaşmaktadır. Yıllardır kazamamaktadır. Üretici örgütleri ithalat uygulamalarını eleştirmekten korkmaktadırlar.
Sadece tarımsal üretimdeki yetersizlik ve fiyat artışları değil elbette enflasyonu körükleyen. Hemen bütün sektörlerde arz yetersizliği ÜFE'yi TÜFE'nin üzerine çıkarmaktadır. Üretimdeki sorunların başında, yerli üretimi sürekli ekonomik sıkıntılara sokan ithalat politikalarıdır. Temeli olmayan sloganlarla üretim artmaz. Yerli ve milli söylemleri de ekonomiyi güçlendirmez. İşin özeti lafla peynir gemisi yürümez. Milli parayı kıymetlendirecek tek bir yol vardır. Üretimi arttırmak. Aldıklarınızı ödeyecek kadar dışarıya mal ve hizmet satamıyorsanız, paranız da değersizleşir, enflasyon da artmaya devam eder.
Kışlık hububat ekimleri başlıyor. En önemli girdilerden mazot ve gübre fiyatlarının yanına yaklaşılmıyor. Kök gübresinin kilosu 3 lirayı geçti. Yetkililer ucuz un peşinde. Çiftçimiz bu fiyatlarla daha az ekecektir. Seneye de ucuz un peşinde olacaklar demek ki.