2018 yılı havza bazlı ürün desteklemeleri belli oldu. Bütün ürünlerde dekar başına 4 lira gübre desteği var. Mazotun yarısını da üç aşağı beş yukarı öğrenmiş olduk.
Hemen bütün bölgelerde destekleme kapsamında bulunan buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 15 lirası mazot olmak üzere toplam 19 lira destek verilecek. Yazlık ürünlerden çeltik ve pamuk için dekar başına 40 lirası mazot olmak üzere 44 lira, nohut, mercimek, kuru fasulye için dekar başına 14 lirası mazot olmak üzere toplam 18 lira, aspir için dekar başına 12 lirası mazot üzere 16 lira destek verilecek. Yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, dane mısır, patates için dekar başına 19 lirası mazot olmak üzere 23 lira, kanola, soğan, yaş çay, fındık, yem bitkileri ve diğer ürünler için dekar başına 10 lirası mazot, olmak üzere 14 lira, yine nadasa bırakılan alanlar için de 6 liralık mazot desteği verilmesi kararlaştırılmış.
Toprak analizi desteği olarak asgari 50 dekar ve üzeri tarım arazilerinde, her 50 dekar araziye kadar analiz başına yetkili toprak analiz laboratuvarlarına 40 lira destek verilecek. İyi tarım uygulamaları desteklemesi kapsamında dekar başına 10 ila 150 lira arasında destek verilecek. Bitkisel üretim yapan küçük aile işletmelerinin desteklenmesi uygulamalarında dekara 100 lira ödenecek.
Tarım havzaları üretim ve destekleme modeli kapsamında destekleme kapsamına alınan bölgelerde fındık için dekara 170 lira olarak ödenmesi kararlaştırılmış. Yine destekleme kapsamında bulunan bölgelerde yetiştirilen kilogram başına yağlık ayçiçeğinde 40 kuruş, kütlü pamukta 80 kuruş, soya fasulyesinde 60 kuruş, kanolada 50 kuruş, aspirde 55 kuruş, dane mısırda 3 kuruş, buğday, arpa, yulaf, çavdar, tritikalede 5 kuruş, çeltikte 10 kuruş, kuru fasulyede, nohutta, mercimekte 50 kuruş, zeytinyağında 80 kuruş destekleme pirimi verilecek.
Yem bitkileri üretim desteği, çok yıllıklar için dekar başına yıllık 90 lira, tek yıllıklar için dekar başına 60 lira, silajlık mısır için dekar başına 100 lira, kıraç şartlarda ekilişi yapılan yem bitkileri için dekar başına yıllık 40 lira verilecek, ayrıca bakanlığın belirlediği alanlarda yem bitkileri destekleri % 25 artırılacak.
Sertifikalı tohum kullanım desteği çerçevesinde dekara aspir, kanola ve susamda 4 lira, çavdar, tritikale ve yulafta 6 lira, çeltikte 8 lira, arpa ve buğdayda 8,5 lira, fiğ, korunga ve yem bezelyesinde 20 lira, yer fıstığında 15 lira, yoncada 30 lira, kuru fasulye, mercimek, nohut ve soyada 20 lira, patateste 80 lira özendirme primi verilecek.
Burada önemli ayrıntılardan birisi, havzada destekleme kapsamında bulunmayan ürünlere destekleme verilmeyecek. Standart 4 lira gübre desteği, ortalama 3 kg gübre anlamına gelir. Mazot desteklemeleri de ürünlerin işlem yoğunluğuna göre ayarlanmış durumda. Mısır desteklemeleri pamuğa göre işlemleri benzer olmasına rağmen önemli derecede daha düşük. Bu desteklemelerle ılıman bölgelerde mısır ekili yerlere pamuk yerleşir. GDO'lu mısır ithal ederiz. Diğer yandan küçük aile işletmeleri desteği 5 dekarla sınırlı. 5 dekar ve daha az arazisi olana dekar başına 100 lira veriliyor ama 5 dekar tarla ile köyde nasıl geçim olur bilinmez.