Çörek otu, düğün çiçeğigiller ailesinden tek yıllık otsu bir türdür. İnternette çörek otunun faydaları ile ilgili çok sayıda ticari site bulunmaktadır. Bu sitelerde çörekotunun faydaları saymakla bitirilememektedir.
Çörek otu cinsinin bilinen 14 türü bulunmakta ve bunlardan adi çörek otu olarak bilinen tür en fazla kullanılan türdür.
Çörek otu yıllık otsu bir bitki olup, yetiştiriciliğinde tohumları kullanılmaktadır. Kumlu gevşek yapıdaki toprakları tercih etmektedir. Hemen bütün bölgelerimizde sulanmadan yetiştirilmektedir. Tohumları haşhaş ve gelincikte olduğu gibi kapsül içinde bulunmaktadır. Tohumları 2-3 mm boyunda 3 yüzeyli ve mat olmayan siyah renklidir. Şifa kaynağı olarak genellikle tohumları kullanılmakta ve tohumlar % 18 yağ içermektedir.
Çörek otu tohumlarından elde edilen yağ bol miktarda konjüge linolenik asit içermektedir. Ayrıca yağı, thymoqinone, nigellone, melanthin, nigilline, damascesine ve tanen yönünden de zengindir. Bu nedenle fazla tüketildiğinde melanthin zehir etkisi yapmaktadır. Diğer yandan nigelline de felç yapıcı özelliklere sahiptir. Kullanımında dozuna dikkat etmek gerekmektedir. Aşırı dozlarda kullanıldığında sağlık sorunlarına neden olmaktadır.
Çörek otu vücutta birçok ilacın yıkım hızını etkilemekte ve bu ilaçların vücutta istenmeyen yan etkilerini azaltmaktadır. Bununla birlikte ilaçların beklenen erken etkilerini önleyebilmektedir.
Zohary ve Hopf tarafından 2000 yılında derlenen Eski Dünyada Bitkilerin Kültüre Alınması isimli eserde, adi çörek otunun kültüre alınmasıyla ilgili arkeolojik buluntuların yetersiz olduğu belirtilmektedir. Eski Mısır'daki bazı eski yaşam yerlerinde adi çörek otunun tohumlarının bulunduğu tahmin edilmektedir. Çörek otu tohumlarına, yaklaşık dört bin yıl öncesine ait Hitit kalıntılarında rastlanmıştır.
Eski eserlerde çörekotunun genellikle yemeklere çeşni katmak için kullanıldığı belirtilmektedir. Özellikle Musevi eserlerinde çörekotuyla ilgili bilgilere rastlanmaktadır.
Son yıllarda yapılan çalışmalarda çörek otunun astım hastalığına yönelik olumlu etkilerinin olduğu kanıtlanmış ve bu çalışmalar önemli tıp dergilerinde yayınlanmıştır. Çörek otu yüksek tansiyonu düşürmede de önemli fonksiyonlara sahip olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Amerika Birleşik Devletlerinde Mississipi Üniversitesi'nde yapılan araştırmalarda, çörekotunun meme kanserine neden olan kanser hücrelerinin yavaşlatılmasında önemli etkilere sahip olduğu kanıtlanmıştır. Ülkemizde Van 100. Yıl Üniversitesinde farelerle yapılan bir çalışmada ise çörek otu yağının kan şekerini düşürmede etkili olduğu tespit edilmiştir.
Çörekotunun, hemoroit, ishal, iktidarsızlık, uykusuzluk ve nezle gibi hastalıkların tedavisinde kullanıldığı belirtilmekle birlikte araştırmaya dayalı yararları, ağırlıklı olarak kanser hücrelerinin gelişimini yavaşlattığı ve tıbbi tedaviye çok ciddi katkı yaptığı şeklindedir. Yapılan son araştırmalarda da, düzenli olarak balla karıştırılarak tüketilen çörek otunun, AİDS hastalığı tedavisinde şaşırtıcı sonuçlar elde edildiğini ortaya çıkartmıştır.
Çörek otu Anadolu'nun bitkisi. En az dört bin yıllık geçmişi var. Elbette şifaları konusunda çok daha çeşitli kullanım şekilleri vardır. Ancak bunların analitik araştırmalarla ortaya konması gerekmektedir.