ARICILAR ZORDA

Arıcılarımızın ne kadar kalender ve kanaatkâr insanlar olduğunu hemen herkes bilir. Bu sene durum kötü olmasına rağmen neredeyse hiç sesleri çıkmıyor.

Patates para etmeyince Adanalı üreticiler E-5 karayolunu kapattılar haklı olarak. Yine sütle ilgili oda ve birlik başkanlarının gazete ve televizyonlarda boy boy demeçlerini izliyoruz.

Bu sene gerçekten arıcılarımız zorda. Bal hasadı yapmayanlar var. Arıları bir oraya bir buraya gezdirenler, ya nasip deyip yarını bekleyenler epey çoğunlukta. Buna rağmen verimin düşüklüğüyle ilgili sadece üç adet demeç bulabildim arama motorlarında. Demek ki yıl bitmediği için hala umutlarını yitirmemişler. Zaten çiftçinin kafasını açmışlar kırk tane gelecek sene çıkmış değil mi. Bakın birlik başkanları ne diyor:

Trabzon Arı Yetiştiriciler Birliği Başkan Yardımcısı Hasan Rıza Demeli bu yıl Doğu Karadeniz'in birçok yerinde hava şartlarından dolayı bal üretimi yapılamadığını belirterek, kredi borcu olan arıcıların zor durumda kaldığını söyledi.

Denizli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nihat Çomak, yaşanan kuraklıktan etkilenen arıların strese girdiğini ve bal üretemediklerini söyledi. Yaklaşık iki aydır yağışın olmadığını, çiçeklerin açmadığını, doğanın yeşermediğini belirten Başkan Nihat Çomak, "Şubat ayında canlanmaya başlayan doğa, Mart ayındaki soğuklardan etkilendi. Tabiat ve doğa canlanamadı, yağış olmadığı için çiçekler de açmadı. Şubat ayında birden ısınan havayla birlikte yavrulayan arılar, Mart ayında havanın soğumasıyla yavrularını kuruyamadı. Bu yüzden arılarımız bal yapamıyor. Doğadan polen ve nektarin toplayamıyor. Balcılarımız arılarını şurupla beslemek zorunda kalıyor. Sürekli şurupla beslenen, yavruları ölen ve bal yapamayan arılarımız da strese girdi. Hava şartları böyle giderse bu yıl bal üretimimiz yüzde 50 düşebilir. Bu düşüş bal fiyatlarına da yansır" diye konuştu

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı ve Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın, 'bu seneki üretim geçen seneye oranla düşük gözlemleniyor, dolayısıyla bu düşüş 2016 yılı rekoltesine de olumsuz yansıyacaktır, bu sezon bal rekoltesinde yüzde 30 civarında düşüş bekliyoruz, bu düşüşün nedenleri arasında hiç kuşkusuz hava şartları geliyor' dedi. Rekolte düşüşüne bağlı olarak çiçek balı fiyatlarında artış olabileceğine işaret eden Aydın, "Şu anda bir fiyat oluşmuş değil ancak geçen seneye oranla artış söz konusu olabilir. Arıcılarımız her yıl olduğu gibi bu yılda çok ciddi masraflar yaptı. Ancak verim düşük görünüyor. Beklentimiz tüm arıcılarımız emeklerinin karşılığını almasıdır" dedi.

Bu sene gerçekten arıcılarımız tabiri caizse tam bir doğal felaket yaşıyorlar. Sürekli esen rüzgar nektarı kurutuyor. Dolayısıyla arı nektar alamıyor. Zaten ilkbaharda larva ölümleri nedeniyle gerileyen koloniler yeterli nektar toplayamadı. Bütün yaz boyunca arılarını besleyen arıcılarımızın masrafları epey arttı. Aslında Trabzon Arı Yetiştiricileri Birlik başkanının teşhisi doğru. Diğer ürünlerde, çiftçinin elinde olmayan sebeplerle meydana gelen zararlarda devlet bir şekilde borç ertelemesi, faiz indirimi, tohumluk desteği gibi bazı uygulamalar yaparak üreticiyi koruyor ve üretimin sürekliliğini sağlıyor. Arıcılıkta benzeri neden uygulanmasın ki?

Prof Dr Harun Baytekin

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.