Bu günlerde Tarımsal öğrenimin 171. Kuruluş yıl dönümü ile ilgili çeşitli etkinlikler yapılmakta. Ülkemiz Tarım ülkesi, ekonomimiz tarıma dayalı, her şeyden önce hayatımızın büyük bir kısmını kapsayan yaşamımızın parçası olan gıda ve gıda ürünleri t
Ziraat mühendislerinin işin uzmanı ve eğitimli olması bu alanda büyük ehemmiyet kazanmaktadır.İşin uzmanı Ziraat mühendisleri ise iyi bir eğitim ve kendini geliştirmekle mümkün olacaktır.
Sağlıkta nasıl insan hayatı doktorlara teslim edilmiş ise,Tarımda da işin erbabı ziraat mühendislerine teslim edilmesi gerekmiyor mu? Yarı doktor candan yarı imam dinden edermiş, bende ilave olarak yarı ziraat mühendisi neden eder?cevabını bu yazımızda dile getirmeye çalışacağım. Ziraat fakülteleri 70 li yılların başından,80 li yılların başlarına kadar en popüler okullardı.Tıp fakültelerinin,hukuk fakültelerinin önünde geliyor du? Günümüzde ise nerdeyse puanlama yönünden dibe vurmuş , öğrencilerin boş kalmayayım da Ziraat bari olsun düşüncesiyle hareket ettiği,Ziraat fakültelerinin bu duruma gelmesi çok içler acısıdır.Geçen yılın Ziraat fakültelerinin taban puanlarına baktığımızda en düşük 271 ve en yüksek taban puanı ise 340 civarındadır. Gıda ve tarım üniversitesinde ise tam burslu iş garantili olmasına rağmen taban puanlar 410-420 arasında değişmektedir.
Türkiye de 23 tane üniversitede Ziraat fakültesi var. Her bir fakültesinde yaklaşık en az 4 bölüm olduğu varsayımı ile toplam olarak Türkiye geneli Ziraat fakültelerinde 100 civarında bölüm olduğunu düşündüğümüzde her yıl 4 bin-5 bin civarında mühendis mezun olmaktadır. Dikkat edilmesi gereken nokta, fakülte sayısının fazlalığından ziyade verilen eğitim kalitesi yönünde olmalıdır.Tarım meslek liselerine baktığımızda ise ,Türkiye genelinde 25 adet tarım meslek lisesi var.Konya tarımın başşehri diye nitelendiriyoruz ama 3 adet tarım meslek lisesi var.Bir tanesi Çumra tarım Anadolu lisesi ve tarım teknolojileri alanı; taban puanı 316, Seydişehir ve Konya tarım Anadolu liseleri bu okullarında alanı hayvan sağlığı; taban puanlarında bir farklılık söz konusu değildir.Her yıl tarım meslek liselerinden mezun olan öğrenci sayısı ise 1000 civarındadır.
Bu rakamları verdiğimizde amacımız Ziraat fakültelerinin durumunu ve Ziraat fakültelerine verilen önemi sergilemektir Bu rakamları neden veriyoruz?Ülkemiz tarım ülkesi olmasına rağmen tarımsal eğitimin yetersizliğini ve buna bağlı olarak başarılı öğrencilerimizin ziraat fakültelerini tercih etmeyişini,Tarımın cazip halden çıkarılmasına bağlamak mümkündür .Neden Ziraaat fakültelerini tercih etsinki iş garantisi yok! diye düşünenler bir hayli fazla.Halbuki başarılı arkadaşlar öylede bir kazanç elde ediyorki .Bir sonraki yazımızda bu hususları dile getireceğiz.
Yaşanan başka bir gerçeği dile getirmek istiyorum. kimse kızmasın bana; yeni mezun olan arkadaşlarımız (istisnalar hariç) Buğday ile arpayı ayırt edemiyorsa Burada bir yanlışlık vardır.gerekli eğitimler veriliyormu? verilmiyormu? Taban puanlar gerçekleri dile getirmektedir.Tedbirler alınmadığı takdirde Ziraat fakülteleri ve eğitimleri standartların altında kalacaktır. Ziraat fakültesini 80'li yılların son çeyreğinde ve 90' lı yılların ilk çeyreğinde, mezun mühendislere baktığımızda, birçok arkadaşımız o dönemde polis oldu, öğretmen oldu, alanıyla alakası olmayan memuriyetlere geçti.Şu anda mesleğini icra eden mezun mühendisler, %20 lik bir dilim bile değil.
Bizler yeni mezun arkadaşlarımıza iş imkanı olsun hem kendilerini yetiştirme adına hemde kazanç elde etme adına Çiftçi kardeşlerimize bir takım eğitimler için; eğiticilerin eğitimini çiftçinin karşısına çıkmadan yapmaktayız. İnanın 3 hafta gibi sıkı bir eğitimle 4 yılda verilen eğitimi verdiğimizi mühendis arkadaşlar söylemektedirler. Ziraat fakültelerinden tam manası ile mühendisler yetişmemekte. Gerek eğitimlerin yetersizliği, gerekse Kamuda istihdam alanlarının darlığı, veya başarılı öğrencilerin tercih etmeyişi gibi buna benzer sebepler çoktur. Eğitimin yetersizliğinden dolayı tam manası ile yetişemeyen Yarı Ziraat mühendisleri hem candan hem de maldan eder...
Abdullah Kaya