KAR YAĞIŞININ TARIM AÇISINDAN ÖNEMİ

Son günlerde ülkemizde kar yağışının gecikmesi, üreticiler ve tarımla ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından kuraklık başlangıcı var dediklerini hatırlıyoruz.

Kar yağışı, halkımızda başta çiftçiler olmak üzere memnuniyetlik ve sevinç yarattı.

Geçtiğimiz günlerde ise televizyon haberlerinde Kar duasına çıkıldı diye haberleri de gördük, belki ilk defa böyle bir haberle karşılaşsak da, yağışın bilhassa kar yağışının tarım açısından büyük önemi olduğu gözden kaçmadı.

Kar yağdı. İnsanlar da ve üreticilerde sevinç yarattı. Ekonomiye baktığımızda gözle görülür bir hareketliliğin olması, dikkatten kaçmıyor.

Perakende piyasası canlandı, bot, kaban, kazak buna benzer ihtiyaçları gidermek için vatandaşlar, alış veriş mağazalarını doldurdu. Satış hacimleri % 40-60 arttı

Turizm merkezleri dolup taşıyor. Doluluk oranları %100 arttı.

Kar lastikleri satışında zincir satışında patlamalar oldu vs. vs. devam edip giden piyasayı canlandıran haberler gazetelerde, internet sitelerinde, televizyonlarda gündemden düşmedi. Ekonominin hareketlenmesi gayet sevindirici.

Kışın soğuğu; kar yağdığında o kadar da soğuk gelmemeye başlar. Bembeyaz sokaklar çocuklara neşe ve birçok yeni oyun imkânı getirir. Televizyonlarda gördük 70 lik hacı emmiler bile gençliğini hatırladı.

İşin en can alıcı tarafı çiftçinin yüzünün gülmesi. Devamlı diyoruz. Ülkemiz ekonomisi tarıma dayalı bir ekonomiye sahip, mevcut yağışların, üreticinin yatırım planlarını mutlak surette değiştirecek. Çiftçi para kazanırsa iç piyasa ciddi anlamda hareket kazanır. Buda ekonomiye canlılık getirecektir. Karla birlikte, çok önem arz eden yağışın bitkilerin büyüme dönemlerinde olması, bu dönemlerde bitkinin su ihtiyacı karşılanması halinde tarımsal üretimde rekolte patlamaları gelecektir.

Son günlerde yağan kar yağışı bitkilerin su ve vernalizasyon ihtiyacını karşılaması bakımından çok önemli olduğunun altını çizmek gerekir, "Karın bitkilere su sağlamadaki etkinliği, su muhtevası ve erime şartlarına bağlıdır. Kıştan sonra havaların yavaş yavaş ısınmasıyla birlikte eriyen kar suları toprak tarafından iyice emilir. Toprak tarafından yavaşça emilen kar suları bitkiye su ihtiyacı bakımından büyük fayda sağlar."

Ülkemizde ve dünyada suyun önemi hem insan açısından hem de tarım açısından önemlidir. Bugün taban sularının çekilmesi tehlike sinyallerini beraberinde getirirken yağan karların erimesi ile birlikte taban suyunun yükselmesine sebep olacaktır. Barajlar eski seviyelerine gelmesi doluluk oranları artması sevindiricidir

Kar, tüm canlılar ve doğa için çok faydalı bir yağış biçimidir.

Kar suyu, topraktaki potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri çözerek bitkilerin beslenmesini sağlar.

Kar, yeryüzü ve yeraltı su rezervlerinin en önemli kaynağıdır.

Kar sayesinde barajlar dolar ve enerji olarak bize döner.

Karda bulunan amonyak, karın erimesiyle birlikte toprakta kalır.

Bu amonyak, azot bakterileri tarafından kalsiyum nitrat gibi azot tuzlarına çevrilerek bitkilerin azot ihtiyacını karşılar. Gübrelemeye gerek kalmayabilir.

Havadaki ve karadaki mikropların zararlı olanları, karla birlikte yok olur.

Kar yağışının faydalarının önemlilerini aktarmaya çalıştık.

Kar yağışının Bir başka faydası ise başta küçükbaş hayvan yetiştiricileri ve hayvancılık yapan işletmeler açısından önem arz etmektedir. Bu yağışlarla meralar canlanacak, gerekli olan kaba yem ihtiyacı, fazlası ile karşılanacağını, hayvancılık yapan işletmelerde bu gelişmeden istifade edeceğini müjdelemek isterim. sonuç itibari ile  Kar, Kâr getirdi çiftçiye, ülkemiz insanına...

Abdullah Kaya

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.