TARSİM

Dünyada birçok ülkede tarım ve tarım ürünlerinin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Bu önem nedeniyle ülkeler tarımla ilgili tedbirler almaktadır. Bunlardan biride sigortacılık işlemidir.

Kış mevsimi şiddetini gösterdiği  bu günlerde. Mutlak surette tarım ve hayvancılıkla uğraşan işletmeler TARSİM'den  (Tarım Sigortaları Havuzu) Bakanlık yarısını karşıladığı bu sistemden  yararlanarak, bu imkanı değerlendirip  işi şansa bırakmaması gerekir

2090 sayılı kanunun işlerliğinin olmaması yüzünden yaşanan doğal afetler karşısında üreticinin tek koruması,14/06/2005 tarihli 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu'dur. Tarıma verdiği önem nedeniyle tarımsal üretimi tehdit eden riskleri ortadan kaldırmak amacıyla "risk yönetim programları" içerisinde uyguladığı "Tarım Sigortaları Uygulamaları" ile tarımda oluşabilecek kötü etkileri en az hasarla atlatmayı hedeflemektedir. Bu nedenle üreticinin sigorta yaptırması oldukça önemlidir

Yaşanan doğal afetler sigorta yaptırmanın ne denli önemli olduğunu gösterdi. Zamanında sigortasını yaptıramayan üreticimiz mağdur oldu afetler neticesinde sigorta kapsamında olmayan üreticilerimiz tarım il ve ilçe müdürlüklerinin kapısını aşındırsa da sadece bankalara olan borçların ertelenmesinden başka bir şey yapamamışlardır. Üreticilerimiz, mağdur olmamak için sigorta son kabul sürelerine dikkat etmeli, bu süreyi kaçırmamalıdır. Ülkemizde son yıllarda iklimde görülen değişimlerden dolayı aşırı yağışlar, sel, su baskını, dolu, don, hortum, fırtına, kuraklık gibi doğal afetlerin daha fazla yaşandığını, tarım ürünlerini daha fazla etkilediğini  görmekteyiz. Üreticilerin her yıl ekim döneminin başlangıcından itibaren gerçekleşen aşırı yağışlarla, ürünlerin gelişme döneminde oluşan don, dolu, kuraklık ve benzeri hadiselerle karşı karşıya kalmaktadır.

2016 YILINDA KAPSAMA ALINACAK RİSKLER, ÜRÜNLER, BÖLGELER BELİRLENDİ

Her yıl olduğu gibi bu yıl da 2015-2016 üretim sezonunu kapsayan Bakanlar Kurulu Kararı 19 Kasım 2015 tarihinde yayınlandı. 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu çerçevesinde, 2016 yılında kapsama alınacak riskler, ürünler ve bölgeler ile prim desteği oranlarını belirlendi. Yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararına göre, tarım sigortası uygulaması, bitkisel ürün sigortası, sera sigortası, büyükbaş hayvan hayat sigortası, küçükbaş hayvan hayat sigortası, kümes hayvanları hayat sigortası, su ürünleri hayat sigortası, arıcılık (arılı kovan) hayat sigortası branşlarında yapılıyor. Karar kapsamında belirtilen riskler için sigorta priminin yüzde 50'si oranında prim desteği ile açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme evresinin don riski kapsamına alınması nedeniyle verilen bu prim desteğine ilave olarak sadece don riski primine üçte bir oranında ek prim desteği veriliyor."

"ÜRETİCİLER POLİÇE SON KABUL TARİHLERİNİ KAÇIRMAMALI"

Tarım sigortası yaptırmak isteyen üreticilerin öncelikle, faaliyet gösterilen üretim dalına ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), Veteriner Bilgi Sistemi (TÜRKVET) gibi kayıt sistemlerine 2016 yılı kayıtlarını yaptırmaları veya güncellemeleri gerekmektedir. Kaydını yaptıran veya yenileyen üreticilerin tarım sigortası yapmaya yetkili sigorta şirketlerinden herhangi birinin acentesine başvuruda bulunmaları gerekmekte olup  "Ürünlerini sigorta yaptırmak isteyen üreticilerin poliçe son kabul tarihlerini kaçırmamaları gerekiyor.  TARSİM tarafından hazırlanan son kabul tarihleri bilgilerine dikkat edilip çiftçilerimizin mutlak surette %50 si devlet tarafından karşılanan bu sistemden faydalanması gerekir.

Abdullah Kaya

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.