TARIMI KURTARACAK ÇÖZÜMLER

Tarımsal üretimin ekosisteminde hizmet veren tarımsal girdi satanlar da, üretim yapanlarda, alıp satanlar da, istisnasız herkes halinden şikayetçi.

Bu ekosisteme ithalatçıları saymıyorum onlar tarımsal ürün ithal etmeseler başka şey ithal ederler. Onlar nerede kar var orada, bu yüzden ayrı tutuyorum.

Herkes şikayet ediyor. "Çiftçiler çocuğum bu işi yapsın istemiyorum diyor, da bizi kim doyuracak?" Dünyada ortaya çıkan en büyük kaoslar açlık çeken ülkelerde ve gıda fiyatlarının yükselmesi ile gerçekleşiyor. Bunun önüne nasıl geçebiliriz diye düşünmemiz gerekiyor.
Yapısal düzenlemelere hatta devrimlere ihtiyaç var. Çiftçilerin üretim alışkanlıklarından, Pazar dinamiklerine kadar her şeyi elden geçirmek gerekir, yoksa geçici ithalat ya da destekleme politikaları ile bu işin olmayacağını çoktan herkes anladı. Durumuz ortada.

İçinizden halinden memnun olan var mı? 

Bu sorunlara çözümün birçok yönden geliştirilmesi gerekiyor. Bunların en başında Bilgi ve Bilişim Teknolojilerinin en az kullanılan, ancak en fazla kullanması gereken sektörlerden tarım Sektörü bu konuya özellikle dikkat kesilmeli.

Dünya ile birlikte eş zamanlı olarak ülkemizde de, enerji, otomotiv, taşımacılık ve sağlık sektörleri teknolojiyi hızla kullanmaya başlayarak verimliliklerini ve buna bağlı olarak karlılıklarını arttırmaya yönelik çalışıyorlar. Bu konuda hiç ara vermeden çalışıyorlar.

Ancak Tarım sektörüne yönelik çalışmalarda aynı hızı görebilmek mümkün değil. Tarım sektörü dağınık, küçük aile çiftçileri teknolojiye uzak ve erişilemez görüyorlar. Teknoloji  firmaları da hazır para olan enerji, otomotiv,  sağlık gibi sektörlere yoğunlaşmış durumdalar. 

Tek başına teknoloji firmalarını da bu konuda suçlamamak lazım, tarım sektörünün karar vericileri de teknoloji ile pek haşır neşir değil çoğunlukla. Hala masasındaki bilgisayarı süs olarak kullanan, kendi mailini kuramayan yazıcıya yazı gönderemeyen, interneti sosyal medya aracı zanneden, gireceği internet sitesi için araç çubuğu yerine google yazan, tarımsal karar vericinin Endüstri 4.0 mucizesini tarım sektörüne nasıl uyarlayacağız diye bir geniş görüşlülük bekleyemeyiz.

Bekleyemeyiz ancak en geç 10 yıl içinde dünyada en çok IoT (Nesnelerin interneti) cihazının tarım sektöründe kullanılacağını tüm yabancı makaleler yazıyor. Bu demek ki, bu gün tarımsal girdilerde mazot fiyatının yüksekliğinden bahsederken ve her türlü desteğe rağmen tarımsal üretimimiz can çekişirken, Tarımsal Üretimde Teknolojiyi kullanmaya başlayan ülkelerle rekabet şansımız hiç mi hiç olmayacak görünüyor.

Ülkemizde, hayvancılık başta olmak üzere birçok üretimde tarımsal teknolojiler, internet teknolojileri, yazılımlar ve sensörler kullanılıyor. Ancak bunlar büyük çiftçilerin kullandığı teknolojiler. Büyük çiftlikler teknoloji olmadan adım atmıyorlar. Bunlar için her türlü yatırımı da yapıyorlar. Tarımsal üretimin çok büyük bir bölümünü yapan aile çiftçileri ise teknolojiye çok uzak... 

Tüm bu olumsuzluklara rağmen benimde içinde bulunmaktan onur duyduğum ve Uluslararası Girişimcilik ödülleri sahibi Tülin Akın'ın kurmuş olduğu TABİT Akıllı Tarım Teknolojileri AŞ, Aydın'ın Koçarlı İlçesi'nin Kasaplar Köyü'nde aile çiftçilerine ilham olacak tarımsal teknolojilerle donatılmış olan Vodafone Akıllı Köy'ü kurmaya çalışarak bir çıkış yolu arıyor. Bilişim ve Teknoloji ile ilgili her türlü denemenin yapılabileceği alan hem hayvancılık hem de bitkisel üretimde dünya da kullanılan teknolojileri erişilebilir kılmaya yönelik çalışıyor.

Başta Vodafone olmak üzere, Dupont gibi uluslararası bir çok firmayla işbirliği yaptığımız bu çalışmaya sektörden Netafim, Massey Ferguson, ANT Yemmiks Gübre, Önallar Tarım gibi bir çok firma da destek veriyor.

Tarım da herkes için erişilebilir teknoloji düşüncemizle, hem fiyat hem kullanım kolaylığı açısından aile çiftçilerinin verimliliklerini ve karlılıklarını arttırmaya yönelik teknolojik gelişmelerin ülkemizde hızla yaygınlaşmasını ve dünyaya ülkemizden yayılmasını arzuluyoruz.

Başarmaktan başka bir alternatifimiz olmadığını düşünerek çalışırsak, gelecek nesiller için hürmet edilen atalar olarak anılırız.

Coşkun YILDIRIM

TABİT YÖNETİM KURULU ÜYESİ

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz Toplam: 1, Onay bekleyen: 0.
  1. Hamza Kucukkaya

    Çok doğru analizler var lakin çözüm için çok farklı Milli tarım projesi yazdım Hayata geçirebilmek için profesyonel destek bekliyorum Saygılar Doğu Karadeniz Milli Tarım ve Hayvancılık Projesi S