1 milyara ulaşması 2 milyon yıl süren insan nüfusu sadece son 200 yıl içinde hızla artarak 8 milyarı bulmuştur.
Bu hızlı değişimden en çok etkilenen sektörlerin başında gelen tarım sektörünün en önemli hedeflerinden biri, önümüzdeki çeyrek yüzyıl içinde 9 milyara ulaşması beklenen dünya nüfusunun gıda ihtiyacını sağlamak için verimi artırmaktır.
Bu bağlamda, 20. yüzyılın ortalarında gerçekleşen yeşil devrim çerçevesinde yüksek verimli türlerin ekilmesi, kimyasal gübre ve pestisitlerin kullanılması ve makineleşmeyle gıda üretiminde büyük artış görülmüştür fakat aşırı kimyasal kullanımının çevreye zararı da büyük olmuştur.
Akıllı tarım, bilişim teknolojilerini çiftçinin kadim bilgisinin hizmetine vererek daha az girdi ve yüksek verimle sürdürülebilir bir sistem kurmayı amaçlar.
Akıllı tarım teknolojileri, Küresel Yer Belirleme Sistemi (GPS), Coğrafi Bilgi Sistemleri (GIS), otomatik kontrol, tarlada yakından ve uzaktan algılama, mobil bilişim, gelişmiş bilgi işlem, yapay zekalı karar destek sistemleri ve telekomünikasyon gibi birçok teknolojinin birleşmesiyle oluşturulur.
Biz Tabit olarak 18 yıldan bu yana, Akıllı tarım teknolojilerini yaygınlaştırarak çiftçilerin verimliliklerini karlılıklarını buna bağlı yaşam kalitelerini yükseltmeyi amaçlayan, çiftçilerin gerçek ihtiyaçlarına yönelik projeler geliştirmeyi hedefliyoruz.
Günümüzde Çiftçilerimiz teknoloji seçerken reklamı yapılan teknolojiyi seçiyor. Son dönemde tarım teknolojisi denince akla drone ile ilaçlama geliyor. Bu çiftçinin teknolojiyi kolay kabul edeceğinin bir göstergesi aslında drone kullanımının hızla yaygınlaşması çiftçinin "teknoloji ile ilgiliyim" mesajı.
Bu iyi bir gelişmedir. Ancak tarım teknolojilerinin sadece drone ile ilaçlama olarak algılanması ve sistemin maalesef bunun üzerinden yürümesi çok büyük bir hayal kırıklığını da beraberinde getiriyor. Drone ile ilaçlamanın kendi içinde bir çok sorunu da barındırdığını ve henüz bu sorunlara bir çözüm getirilemediğini biliyoruz. Çiftçi umutla sarıldığı bir teknolojik gelişmeden yeterince fayda sağlamazsa, teknolojinin tamamına bir önyargı oluşturabilir.
Akıllı tarım teknolojilerinin kullanımı ile ilgili en büyük sorunlardan biriside, bu teknolojiler tasarlanırken büyük tarımsal yatırımcılar hedef Pazar olarak görülüyor. Bu yönde pazara odaklanan teknoloji geliştiricilerinin, tarımsal üretimde çok büyük payı olan ki bu pay dünya gıdasının %80 ini üreten küçük aile çiftçilerine yönelik ürün geliştirmemeleri tarımda teknoloji kullanımı yaygınlaşmasının önünde en büyük engel.
Teknoloji ile güçlenen çiftçiler ve köyler Dünya'nın sürdürebilirliğini sağlayacaktır. Bu konuda çalışmalar var ancak yine büyük yatırımcı çiftçilerin kullanacağı şekilde küçük çiftçilere yaygınlaşması ile ilgili bir proje de var "Akıllı Köy" projesi, kurucusu olduğum TABİT Akıllı Tarım Teknolojileri A.Ş ile Tarım Bilincini Geliştirme Derneği "Teknoloji ile güçlenen köyler" için bütün tecrübeler sahaya aktarılıyor. Hayaller gerçek olabilir mi bekleyip değil çalışıp göreceğiz. Büyük değişimler kitleler harekete geçtiğinde olacaktır.
Coşkun Yıldırım