TARIM KAMPÜSÜ

Bugün değişik bir konuyu köşemize taşımayı arzu ettik. Geçmiş günlerde üst düzeyde kamuda görevli olan meslektaşımızla sohbet ediyorduk, iki ziraatçı bir araya gelirse sohbetin konusu ister istemez tarım ve tarımın bugünü, yarını olur.

Konuşmasının arasında tarım kampüsü demesi dikkatimi çekti.

Konya'mızda 3 adet üniversite var. Selçuk üniversitesi Alâeddin Keykubat Yerleşkesi, tüm fakültelerin lisans ön lisan okullarının bulunduğu devasa bir alan. Öğrenciler veya yakınları bu yerleşkeye vardığında istediği fakülte veya meslek yüksek okulunu kısa bir süre içerisinde bulabilme imkanına sahip mi? Evet

Bu örneği neden verdim?

Bu gün ülkemiz tarım ülkesi. Fakat yıllardır tarımda standartların üzerine çıkılamamasının sebepleri çoktur. Bugün bu sebepler çeşitli kanallarla araştırılabilir. Bizde yer yer köşemizde de tarımla alakalı konuları eleştirerek yer vermeye çalıştık.

Tarımda en büyük eksiklik bilgi kirliliğinden üreticilerin bir türlü kurtulamaması. Neyi nerede nasıl ulaşabileceğini bilmiyor. Yanlış yönlendirmelerle istediği bilgiye ulaşamıyor. İşte bu manada tarım kampüsü veya yerleşkesi gerçekten uygulanması gereken bir proje olabilir düşüncesi ile  bu konuyu siz değerli okurlarımızla paylaşmak  istedim.

Düşünün devasa bir alan, Tarım İl Müdürlüğü, Tarım İlçe Müdürlükleri, Ziraat Odaları, Birlikler, Kooperatifler, TKDK,KOP İdaresi, Mevlana Kalkınma Ajansı, Toprak Araştırma Ensitüsü, Hatta Ziraat Fakültesi, olursa Ziraat Meslek Liseleri, bir arada yani tarım kampüsünün içerisinde bu birimlerin hepsi bir arada olsa. Büyükşehir belediyesinin tarımla ilgili daire başkanlığı, hatta ve hatta tarımla ilgili vali yardımcısı bile bu yerleşkenin içerisinde olsa neler neler olur.

Buraya gelen çiftçi sorunu nedir? Belediyelerin beyaz masaları gibi ilk karşılama alanları olsa ve üreticiler bu sorumlular tarafından yönlendirilse.

Hibe ile ilgili bilgi alacak görevli TKDK, Kalkınma Ajansı veya Tarım İl Müdürlüğünün ilgili birimine yönlendirse, 

Kop idaresi ile bir görüşmesi gerekiyor ise görevli yönlendirse

Hangi alanda bilgi alması gerekiyorsa oraya yönlendirilse

Belki okurlarımız hayal görme diye içinden geçirsede olması gereken bu diye düşünüyorum.

Bugün bakıyoruz Tarım İl Müdürlüğünün yeri belli diğer Ziraat Odalarının da yeri belli, ama insanımız bir toprak araştırma nerde bilmiyor bir KOP idaresi nerede bilmiyor, TKDK nerede bilmiyor falanca kuruluş nerede bilmiyor. Öbür kuruluş nerede bilmiyor. Bir işi olsa, günü adres sormakla geçiyor. Bilgiye ulaşamıyor, işi görülmüyor. Gel gitlerle usanmış yapacağı işten de vaz geçiyor mu? Maalesef vazgeçiyor.

İşte bu proje hayatiyete geçmiş olsa üreticilerimiz bilgi kirliliğinden uzaklaşmış olup neyi nerede ne şekilde yapacağını mutlak surette bilecektir.

Abdullah Kaya

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.