EĞİTİMLİ ÇİFTÇİ BİLİNÇLİ TARIM

Eğitimli Çiftçi,Bilinçli Tarım

Tarımsal potansiyeli, ürün zenginliği, birçok üründe dış satım imkânlarının olması, Dünyadaki nüfus artışı ve gıdaya olan ihtiyacın sürekli olarak artması, insan sağlığı, hayvan refahı, sürdürülebilirlik, gıda güvenilirliği konularını her geçen gün daha önemli hale getirmektedir.

İhraç edilebilmesi için tarımsal ürünlerin istenen kalite kriterlerine sahip olmasını gerektirmektedir. Küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla yapılacak her bir faaliyet, gıda güvencesine doğrudan etki edecek bir faktördür. Tarım teknolojileri her gün gelişmekte ve teknoloji uygulamaları çevrenin de etkisi ile  karmaşık hale gelmektedir.

Genç çiftçilere verilecek olan eğitimlerle teknolojide yaşanan yeniliklerin kolayca uygulanması sağlanacaktır. Genç çiftçi adayları alacakları eğitimlerle bulunduğu ortamda tarımsal uygulamalarda kullanacağı alet ekipman, gübre, sulama sistemleri ve ilaçlama da çevrenin etkisinde kalmayıp eğitimler neticesinde bilinçli bir şekilde teknolojiyi takip edecek, teknolojik karmaşıklıktan kurtulacaktır. 

Bu gibi nedenler ve hızla yaşlanmakta olan tarım nüfusunu gençleştirilmesinin sağlanması, tarımsal üretimde bilinçli bir şekilde ve iyi tarım uygulamalarını esas alan genç nüfusun daha fazla ve etkin bir şekilde yer alması, gelişen teknolojiyi kullanan, tarımsal yenilik ve gelişmeleri takip eden ve uygulayan genç çiftçilerin tarım sektörü içerisinde yer alması ile yakından ilgilidir.

TÜİK verilerine göre 2012 yılında 23.106. 000 olan kırsal nüfus, 2013 yılında 23.473.000'e yükselmiştir. 2012 yılında 15 ve daha yukarı yaştaki nüfus oranı kırsalda 2012 yılında 16.969.000 iken, 2013 yılında 17.394.000'e çıkmıştır. İşgücüne katılma oranı yüzde  54,6, istihdam oranı ise % 51.3 tür. Genç nüfusta işsizlik oranı ise yüzde 12'den yüzde 12.8'e yükselmiştir. Tarımdaki istihdam ve işsizlikle ilgili veriler incelendiğinde 2000 yılında 7.769.000 olan tarımda istihdam sayısı (toplam istihdamdaki oranı yüzde 36), 2007 yılında 4.867.000 ile (toplam 6 istihdamdaki oranı yüzde 23.5 olmuştur. Söz konusu veri 2013 yılı Nisan ayı itibarıyla 6.058.000 ve yüzde 23.6 olarak tespit edilmiştir.

Bu verilerden kırsaldan kente göç olmasına rağmen, kırsaldaki nüfusun ve özellikle de genç nüfusun azalmadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle söz konusu hedef kitleye yönelik olarak tarımsal konularda yapılacak eğitimler önemini korumaktadır. Verilecek eğitimlerin belli bir kesime hitap etmesinden ziyade,15-40 yaş arasında  tüm tarım kesimini kapsayacak olması gerekmektedir. Eğitimlerin  sağlayacağı büyük katkılarla  çiftçilerin görüş ve düşünceleri,  teknolojik gelişmelere, paralel bir şekilde değişecek, neyin nerede nasıl kullanılacağı noktasında  görsel, bilimsel, deneysel, bilakis uygulamalarla,  ispatını anlayıp güncel hayata uygulaması hız kazanacaktır.

Ülkemizde yapılan eğitimler, maalesef show niteliğinde olup  5 yıldızlı otellerde, kaplıcalarda, parası olan ileri gelen çiftçilerin hem tatil yapıp hem de nasıl bir eğitim oluyorsa, bu şekilde eğitim yapılması mantığa aykırıdır. Parası olan ileri gelen çiftçi bir nevi zaten işini yürütüyor, ey dernekler parası olmayan gariban çifti kardeşlerimizi  5 yıldızlı otellerde, kaplıcalarda aynı hizmeti verinde sizi görelim.

Abdullah Kaya

Ziraat Yüksek Mühendisi

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.