Besin değeri yüksek olduğu, lezzeti dolayısıyla Türk halkının damak tadına uygun bir meyve olan kestane üretimi ülkemizde ve dünyada ne kadardır, biz bu üretimden ne kadar pay almaktayız?
Prof Dr. Nurgül TÜREMİŞ'in araştırmalarına göre 2014-3 yılı rakamlarına göre,dünya kestane üretiminde ilk beşte bulunan ülkelerin kestane üretim alanları:
Çin: 305.000
Bolivya: 42 180
Türkiye: 39.180
Portekiz: 35.200
Kore: 33.073 hektardır.
Üretimleri ise,
Çin: 1.650.000
Kore: 67.902
Türkiye: 60.019
Bolivya: 58 666
İtalya 49.459 bin tondur.
Farklı iklim ve coğrafyalarda bulunan bu beş ülkenin hektar başına ketane üretimlerini ele aldığımızda şu tablo karşımıza çokmaktadır:
Çin: 5,409
Kore: 2, 053
Türkiye: 1, 001
Bolivya: 1 ,378
İtalya: 1,484 tondur.
Tablodan görüleceği gibi Türkiye kestane alanları genişliğinde ve üretiminde dünya üçüncüsü iken birim başı üretimde beşinci duruma düşmektedir. Bu da kestane üretiminin yenibaştan ele alınması, çeşitlerin ıslahı, yeni türlerin yetiştirilmesi ve kestane tarımında yeni bir eylem planı hazırlanmasını gerekli kılmaktadır.
Şu da bir gerçektir ki ülkemiz kesane üretiminde gün geçtikçe dünya ülkelerinin gerisinde kalmaktadır.Bunun da en önemli nedeni kestane hastalıkları nedeniyle ağaç kurumalarıdır.
NAİM ÖZDAMAR
AYDIN / BUHARKENT ZİRAAT ODASI BAŞKANI