Tüm Türkiye'de bölgeler bazında yapıldığı üzere Ziraat Odalarının Bölge toplantıları Marmara Bölgesi ile devam etti.
TZOB Marmara Bölge toplantısına Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova'da bulunan 10 ilden 97 Ziraat Odası'nın başkanı iştirak etti.
Ankara'da TZOB Otel'de düzenlenen TZOB Marmara Bölge toplantısına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın yanı sıra Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Tarım Bakanlığı Genel Müdürleri, Kurum, Daire Başkanları da katıldı.
Toplantıda konuşma yapan Bayraktar Türk tarımının en güncel sorunu ve 2019 yılı için de en önemli potansiyel tehlike olarak ortada duran tarım girdi fiyatları ile ilgili olarak," gübre, mazot, elektik ve ilaç gibi ithal edilen girdilerde fiyat artışı yaşandığını belirtti ve üreticinin de haklı olarak hükümetten destek beklediğini" ifade etti.
Genel Başkan Şemsi Bayraktar, şunları söyledi:
"Türkiye Ziraat Odaları Birliği Ziraat Mühendislerinin sahaya çıktığını, çiftçilerle buluşarak sorunlarını bizzat dinlediklerini" ifade ederek, gübre kullanımında azalma tespit ettiklerini" belirtti.
Buğday üretimine dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Bayraktar,
"Buğday ekimleri başladı ama gübre kullanımında azalma tespit ettik. Zamanında eski fiyattan almış olanlar gübre kullanabiliyor, dedi.
22 milyon ton civarında buğday üretiyoruz ama 25 milyon ton üretime ihtiyacımız var. Üretim 18 milyon tonun altına düşerse spekülatif faaliyete zemin hazırlar. Tüccar, kar saikiyle piyasaya girerek buğdayı alır ve stoklar, bu da fiyatları aşırı yükseltir. Bu durumda halkımızı etkileyecek hadise oluşabilir ve ekmek fiyatları artabilir. Bunun tedbirini şimdiden almamız lazım.
İthalatın da pahalı olduğunu düşünürsek, ucuz buğday bulma şansımız da olmadığına göre üretimi gerçekleştirmemiz gerekiyor. Üreticimizin bakanlığımızdan beklentisi haklı olarak, başta gübre mazot olmak üzere girdilerde destek verilmesi ve bu desteğin ne zaman açıklanacağını bilmek istiyorlar. Böyle bir açıklama piyasaya güven verecektir. Primin 50 kuruştan 100 kuruşa artması olumlu bir adım olmuştur ancak 2019'da ödenecek. Çiftçinin şu an gübre kullanmak için acil can suyuna ihtiyacı var."
Genel Başkan Şemsi Bayraktar konunun ilişkilisi olarak "Ekonomi bir miktar soğuyacak ama bu sektörü soğutamayız. Bu sektörü küçültme şansımız yok. Seyahatinizi, beyaz eşyanızı, arabanızı ve hatta ayakkabınızı erteleyebilirsiniz ama gıdayı erteleme şansınız yok. İnsanların yaşaması için beslenmesi lazım. Beslenmesi için de bu ülke çiftçisinin üretmesi gerekiyor. Yelkenleri tarım sektörüne çevirmemiz gerekiyor. Bu dönemde tarım sektörünün desteklenmesinin çok önemli olduğunu söylemem gerekiyor."dedi.