(TZOB) Türkiye Ziraat Odaları Birliği) Marmara Bölge Toplantısında TZOB Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar Türk tarımının güncel sorunlarına değindi:
Bayraktar,Türk insanı yanında farklı kesimlerin gıda ihtiyacını karşılayan Türk çiftçisi için de "Dünyanın en fedakâr çiftçisi ülkemiz çiftçisidir. Yapısal sorunlarına rağmen, 81 milyonu ülke nüfusunu, 5 milyon mülteciyi, 40 milyon turisti beslemektedir. 17 milyar dolarlık tarım ve gıda ihracatına da hammadde sağlamaktadır"
Diğer sektörlerin ve farklı kesimlerin sadece kendi çıkarlarını gündemde tutmasının milli menfaatlere hizmet etmediğimin belirten Bayraktar, tarımın önemini ve sürdürülebilirliğin hayatiyetini ortaya koymak bakımından da
-"Tarımdaki sorunlarımız hepimizin sorunudur. Ülkemizin beka sorunudur. Hep birlikte çalışarak birlik ve beraberliğimizi koruyarak bu sorunların üstesinden geleceğiz" dedi.
Sürdürülebilir bir tarım, yaşanabilir bir ülke,refah ve refahın temel unsurlarından olan fiyat akışı için üretimin önemini öne çıkaran Sayın Bayraktar,
-"Daha fazla çalışmalıyız. Ülkemizin dağını taşını ekmeliyiz. Daha fazla üretmeliyiz" ifadesinin altını çizerek ortaya koydu.
Gıdanın dolayısıyla gıda üretiminin faaliyet bütünü olan tarımın aciliyeti için de
-"Seyahatinizi, beyaz eşyanızı, arabanızı ve hatta ayakkabınızı erteleyebilirsiniz ama gıdayı erteleme şansınız yok. İnsanların yaşaması için beslenmesi lazım. Beslenmesi için de bu ülke çiftçisinin üretmesi gerekiyor" cümlesiyle vurgulamasını gerçekleştirdi.
2019 tarım sezonu için ekonomideki gelişmelerin etkisiyle üretim maliyetlerinin arttığına dikkat çekerek ile tarımsal girdi fiyatları ilgili endişelerini dile getirdi:
-"Buğday ekimleri başladı ama gübre kullanımında azalma tespit ettik. Zamanında eski fiyattan almış olanlar gübre kullanıyor. Maliyetlerimiz arttı. Gübre, mazot başta olmak üzere elektrik ilaç, yem, tohum gibi girdiler desteklenmeli. Destekler acilen artırılmalıdır. Desteklerin ne zaman ödeneceği açıklanmalıdır. Ziraat Bankası, çiftçimize düşük faizli kredi sağlamalıdır" dedi.