Zeytin ağacının ana vatanı Akdeniz ve Ege adalarıdır.
Bugün zeytin ve zeytin yağı üretimi ve ağacının doğal coğrafyası Suriye'nin kuzey doğusundan başlamakta, Akdeniz'in kuzey ve güney sahillerinden Atlas Okyanusuna kadar uzanmakta.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı düzenli olara ürün sektör raporları düzenlemekte.Bu raporlar istatistiki bilgiler açısından önem taşımakta.
Zeytinyağı üretiminin %90'lık bir kısmı Akdeniz havzası, geriye kalan kısmı ise Latin Amerika ülkelerinde yapılmaktadır.
Dünya zeytinyağı üretimini yukarıda bahsettiğimiz rapor bilgilerine paralel olarak ele alalım:
"Dünyada yaklaşık 9 milyon hektar alanda 900 milyon zeytin ağacından yaklaşık 17 milyon ton dane zeytin elde edilmektedir.
Dünya zeytinyağı üretimi son beş sezon ortalamasına göre 2,85 milyon ton civarındadır.
"Önemli zeytinyağı üretici ülkeler sırasıyla, İspanya, İtalya, Yunanistan, Portekiz, Türkiye, Tunus ve Suriye'dir.
Üretimde AB ülkelerinin payı yıllara göre değişmekle birlikte ortalama % 68 seviyelerindedir. AB ülkeleri arasında ilk sırayı İspanya almakta onu İtalya ve Yunanistan izlemektedir. İspanya'nın AB üretimdeki payı % 64'ler seviyesindedir.
Bunların yanı sıra son yıllarda Avustralya, Japonya ve Arjantin gibi ülkelerde de zeytin üretimine başlanılmıştır. Zeytin, genetik özelliğinin yanı sıra kültürel işlemlerin tam olarak uygulanamayışı nedeniyle (bir yıl ürün verme-diğer yıl az/yok verme) gösterir.
Dünya zeytinyağı üretimini yakın yılar rekoltesi olarak ele alalım:
213-2014:3252 (Bin ton)
2014-2015:2458
2015-2016:3157
2016-2017:2536
2017-2018: 2826,5
Görüldüğü gibi dünya üretimi 500-700 bin ton azalıp artmalarla sürmektedir.