Tarım kesimi için ise arz-talep dengeleri bir anlam ifade etmemektedir.Zira mal bol da olsa az da olsa elinden "yok bahası" na çıkmaktadır.
Duruma açıklık getirmek için son iki yıldaki tarım ürünlerindeki üretim hareketlerine bakalım:
Meyvesi için yetiştirilen sebzeler grubu üretim miktarı bir önceki yıla göre % 2,0 düşüş göstermiştir. Bu grupta yer alan seçilmiş ürünlerde en yüksek üretim artışı % 15,7 ile salçalık, kapya biber üretiminde olmuştur. Kapya biberdeki artışta örtüaltı üretimin artması, ürün fiyatının yüksek oluşu nedeniyle çiftçilerin bu ürüne yönelmeleri etkili olmuştur. En yüksek azalış ise üreticilerin kapya bibere yönlenmeleri nedeniyle % 2,3 düşen sivri biber üretiminde görülmüştür.
Başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzeler grubu üretim miktarında 2016 yılında % 4,3, 2017 yılında % 3,0 artış olmuştur. Kara yaprak lahana üretiminde ekim alanlarının azalması ve pazarlama sorunu nedeniyle % 6,2, farklı çeşide yönelme sebebiyle göbekli marul üretiminde % 4,4 ve üretim miktarının azalmasıyla beyaz lahana üretiminde % 0,8 düşüş olurken, diğer sebzelerin üretiminde artış olmuştur.
Üretim alanlarının artmasıyla en yüksek oranlı artışlar % 38,0 ile maydanoz, ekonomik getirisinden dolayı % 25,9 ile aysberg marul, % 5,3 ile ıspanak üretiminde gerçekleşmiştir.
Meyve ürünleri, içecek ve baharat bitkileri üretiminde 2016 yılında kaydedilen % 6,8'lik artış, 2017 yılında % 9,7'ye yükselmiş, 20.808.954 ton üretim gerçekleşmiştir.
Üzüm üretimi 2017 yılında % 5,0 artış göstermiştir.
Diğer meyveler ve sert kabuklular grubu üretiminde % 11,5 artış olmuştur. 2017 yılında olumlu iklim şartlarının verimliğe yansımasıyla bu grup altında yer alan muz, incir, avokado ve kivi üretimi % 11,6, turunçgiller üretimi % 11,1, diğer meyveler üretimi % 8,2 artmıştır. Muz, incir, avokado, kivi grubunda en yüksek üretim artışı % 20,6 ile muz üretiminde olurken, turunçgiller grubunda % 18,4 ile limon, diğer meyveler grubunda % 34,9 ile kayısı üretimi en çok artış gösteren meyveler olmuştur.
Diğer meyveler ve sert kabuklular grubunun bir diğer alt bileşeni olan zeytin ve diğer sert kabuklular grubu üretim miktarı 2016 yılında % 5,6 düşüş gösterirken 2017 yılında % 20,7 artış göstermiştir.
Seçilmiş sert kabuklulardan zeytin üretiminde 2016 yılında % 1,8 artış olurken, 2017 yılında var yılı ve uyun iklim koşulları olması sebebiyle % 21,4 üretim artışı olmuştur. Fındık üretiminde don zararı nedeniyle 2016 yılında kaydedilen % 35,0'lık düşüş, 2017 yılında yerini var yılı ve olumlu hava koşulları sebebiyle % 60,7'lik artışa bırakmıştır.
Baharat bitkileri grubunun üretim miktarı 2017 yılında % 17,8 düşüş ile 228.662 tona gerilemiştir. Seçilmiş baharat bitkilerinden kırmızı biber üretimi % 21,6 azalırken, kimyon üretimi % 3,2 artmıştır.
Çay üretiminde 2016 yılında bir önceki yıla göre % 1,7 artış kaydedilirken, 2017 yılında alan ve verim azalmasının etkisiyle % 3,7'lik düşüş kaydedilmiş ve üretim 1.300.000 ton olmuştur.