Mısır,çok geniş bir kullanım ve tüketim alanı olması dolayısıyla stratejik bir ürün olarak kabul edilmektedir.
Dünya pamuk fiyatlarındaki dalgalanmalar mısır üretimini de etkilemektedir.Pamuk fiyatının düştüğü dönemlerde mısır fiyatı artarken,pamuk ne zaman kazandırsa mısır ekimi azalmaktadır.
2011/2012 yılına kadar mısır ekimi önceki beş yıla göre artarken daha sonraki dönemde düşüş kaydetmiştir.
TMO'nun 2017 yılı "Mısır Raporu" na göre;
"Küresel hububat üretimindeki düşüş; büyük ölçüde majör mısır ihracatçı ülkeleri olan ABD, Brezilya ve Arjantin'de mısır üretiminin düşmesinden kaynaklanmaktadır. Mısır üretimindeki düşüşe rağmen hububat üretimi ikinci en büyük seviyesinde gerçekleşmiş olup yüksek açılış stoklarıyla birlikte arz boldur. Hububat arzında yaşanan bu bollukta son 5 yıldır hava koşullarının olumlu seyretmesinin yanı sıra, getiri oranları yüksek olan mısırın hem ekim alanında hem de veriminde kaydedilen sürekli artış etkili olmuştur.
Küresel hububat tüketimi, üretimdeki düşüşe rağmen yemlik ve endüstriyel mısır kullanımı ile gıdalık buğday tüketimindeki artışa bağlı olarak 27 milyon ton artarak 2.109 milyon ton seviyesine ulaşmıştır. Buğday tüketimi, Asya ve Afrika'da gıdalık tüketimdeki büyümenin devam etmesiyle rekor seviyeye ulaşırken mısır tüketimi, yıllar itibarıyla yükseliş göstermekte olup 2011 yılından itibaren son on yıllık ortalamanın üzerinde seyretmektedir.
Hububat tüketiminde en büyük paya sahip olan mısırın dünya genelinde et tüketimindeki artışla yemlik kullanımı, fosil yakıtların kullanımının sınırlanması politikaları ile biyo-yakıt amaçlı kullanımı artmaktadır. Üretimdeki düşüşle birlikte tüketimdeki artış, küresel kapanış stoklarının son beş yıldır ilk defa düşmesine neden olmuştur ancak stoklar yine de ikinci en büyük seviyesindedir.
Dünya buğday ekim alanları 2017/18 döneminde 219 milyon hektarla bir önceki yılın rekor seviyesinin sadece %1 altında gerçekleşmiştir.
Ülkeler içinde ekim alanı Hindistan, Kanada ve Ukrayna'da artarken diğer ülkelerde genellikle düşüş göstermiştir.
Ekim alanlarındaki düşüşe rağmen verim 3,45 ton/ha ile rekor seviyeye ulaşmış, üretim geçen yıla göre 4 milyon ton artışla geçen yılın rekorunu aşmıştır. 2017/18 döneminde küresel buğday üretimi, bir önceki döneme göre yaklaşık 4 milyon ton artışla yeni rekor olan 758 milyon ton düzeyine yükselmiştir.
2017/18 döneminde ihracatçılara baktığımızda Avustralya, AB(28), ABD ve Ukrayna ihracatı azalırken Rusya'nın ihracatı 10 milyon ton artarak rekor kırmıştır. İthalatçılarda ise Irak, Endonezya ve Mısır'ın talebi artarken başta Hindistan olmak üzere Tayland, Vietnam, Cezayir ve Fas'ın ithalatının azalmasıyla toplam ticaret bir miktar gerilemiştir.
2017/18 dönem sonu stok tahmini, üst üste 5 sezon üretim ve stok artışı nedeniyle rekor seviyesine çıkmıştır. Ayrıca majör ihracatçı stokları 8 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştır. AB, Rusya, Çin ve Hindistan'da stoklar yükselirken ABD, Avustralya ve Kanada'da stoklar düşüş göstermiştir."