ÇİFTÇİNİN DAĞINDA ALTIN, TOPRAĞINDA GÖMÜ VAR

11 yıl oldu yollardayız Türkiye'yi uçtan uca baştan başa en az 3 kez dolaştık.
Neler gördük, neler duyduk.

Kimi yerlerde toprak verimliydi ürünler neredeyse kendi kendine yetişiyordu çiftçi kahvede keyif çatıyordu.

Kimi yerlerde insanlar çok çalışıyordu ama toprak elverişsizdi.

Kimi yerde su yoktu yaşlı insanlar kalmıştı.

Kimi yerde hala mağarada hayvancılık vardı ve insanlar da onlarla birlikte yaşıyordu.

Hep doğusu fakir zannederdik ama Ege de doğudan daha fakir köyler bulduk.

Teknoloji batıda daha çok kullanılıyor zannederken doğuyu Akıllı cihazlara en hızlı ulaşan ve en çok kullanan tarafta bulduk. (e sınır ticaretini hesaba katmak gerek)

Zannederdik ki çiftçi hayvanların doğumunu planlayamıyor kayıplar ondan oluyor meğer deve güreşlerine ya da o bölge de olan başka bir işine denk gelmesin diye planlama yapıyorlarmış - bilmiyorduk.

Hepsinin bir ortak yanı vardı ki bilgiye uzaklardı. Bazı yerlerde insanlar biliyordu "bilgi var da biz erişemiyoruz" diyordu. Bazı yerler bilginin varlığından bile haberdar değildi "bilgim dedemden ve dedem en iyisini bilir" düşüncesindeydi. Bilginin varlığı ve ulaşma yollarından bahsettiğimizde; kimisi heyecanlandı, kimisi "biz kim bilgi kim" dedi, kimisi de varlığına hiç inanmadı.

Şimdi Ege taraflarındayız bir proje için orta halli bir ilçenin fakir ve küçük bir köyünü seçtik.

Karasulak bir arazisi vardı örnek çalışmaları oraya yapmaya karar verdik.

Bir araştırma yaptık köyde, gördük ki çocuklar hiç parkta oynamamış ama umut dolu heyecanlılar ve hayalleri var kimisi doktor kimisi öğretmen olacak kimi daha karar vermemiş ama o zamana kadar çok ders çalışmalıymış. Bol çocuklu bir köy olması projemizin geleceği için çok önemliydi.

Kadınlara sorduk ki %40 ı köyün dışına hiç çıkmamış. Çıkanlarda uzaktaki ebeveynlerini ziyarete gitmiş.

Erkeklerden çok yaşlılar hariç hepsi göç edebilseler bırakıp gitmeye hazırlar. Hayat başka yerde daha güzel, daha zengin daha rahat sanki.

Köylünün en sözünü dinlediği kişi soruyor "niye bizim köy" ama çok merak ederek ve altında başka bir şey olmalı bakışı ile ne söylersek inanamamaya hazır.

Biz burayı teknoloji köyü yapacağız diyoruz.

"Bırak şimdi" diyor bizim "evlerin altında gömü var" dimi.

"Yoksa bizim dağda maden mi var?"

Evet diyoruz dağda altın var, arı kovanlarını koyarsak sıvı altın alacağız kilosunu bir çeyrekten satılacak hepiniz zengin olacaksınız.

Bırak şimdi "evlerin altında gömü var" o zaman diyor.

"Şu karasulak arazi var ya orası meyve bahçesi olacak her daldan kıymetli meyveler alacağız" diyoruz.

"Şuradaki meradan hayvanlar doymuş çıkacak"

"Hepsi bilgiyle teknolojiyle olacak çok yorulmadan çok çalışacağız birlikte" diyoruz.

"Başka köylerden hatta başka ülkelerden görmeye gelecekler, örnek alacaklar, biz de böyle yapalım diyecekler" diyoruz.

"Yok mu başka Dünya'da diyor" alaycı bir şekilde.

"Var ama sadece büyük ve zengin çiftlikler kullanıyor. Biz köylerde küçük üretim yapan çiftçilerin bir araya gelerek köylerde de bütün yeni teknolojilerin kullanılabildiğini göstereceğiz" diyoruz.

Hemen soruyor "Sizin çıkarınız ne?"

Söylesek anlar mı bilmiyoruz ona en tatmin olacağı cevabı veriyoruz.

Hepimiz zengin olacağız.

 

Tülin Akın

TÜLİN AKIN

2004 yılında öğrenciyken kurduğu Tarimsalpazarlama.com ile Türkiye`nin ilk ve önde gelen iletişim, e-öğrenme networkü ve e-ticaret medyasını hayata geçirdi. 2007 de İhracatın Yıldızlarında e-ihracat birincilik ödülü aldı. Tarımsal Bankalarla birlikte Çiftçi Kredi kartlarını modelleyerek, çiftçinin zarar görmeden finans kaynağı bulmasını sağladı ve bunları anlatmak için 12.000 köy ziyareti gerçekleştirdi. Vodafone ile birlikte Çiftçi Kulübü nü kurdu ve Çiftçiye özel SMS ve Uygulamalarla 1 milyon 400 bin çiftçinin ve ailesine bilgi ve hizmet ulaştırarak tarımda erken uyarı bilgilendirmeleri ile yaşam tarzlarını değiştirdi. Intel`in desteklediği, okuma yazma bilen herkesin kullanabileceği ve bilgi, iletişim, pazarlama, ihtiyacı olan konularda uzmanlara soru sorabilmeyi sağlayan bir Çiftçi Bilgisayarı yazılımı ürettirdi. Kırsal Alanda Su Bilincini geliştirmek ve Traktör Kazalarını önlemek amacıyla da Sosyal Sorumluluk projeleri gerçekleştirdi. 2012 Türkiye Ziraatçılar Derneğinden Tarımsal Ticareti Geliştirme Ödülü, 2013 Sabancı Vakfından Türkiye`nin Fark Yaratanı, 2013 JCI - TOYP Dünya`nın 10 başarılı Genci Girişimcilik ödülü, 2103 Anita Borg Institute Uluslararası Sosyal Etki Ödülü, 2013 Garanti - KAGİDER Yılın Kadın Sosyal Girişimcisi Ödülü almış, JCI ve ICC-WCF tarafından 2014 yılında Nobel`e aday gösterilmiştir.`TABİT Tarımsal Bilişim ve İletişim Teknolojileri` ve `Tarımsal Pazarlama` şirketlerinin Kurucu Ortağıdır.
» Tüm Yazıları
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.