Artık herkes biliyor. Atatürk Orman Çiftliğine Başbakanlık konutu dikilecek diye ağaçlar kesiliyor. Bütün yazılarda - Atatürk köye gitmiş sormuş "testiyi oraya göm içinde su kalmıyorsa o toprakta ağaç yetişir" demiş yaşlı bir çiftçi. Atatürk'te ille
Kim bilir ne zaman okumuştum Çiftliği kuran o bataklığı ıslah eden Ziraat Mühendisinin öyküsünü, Atatürk’ün çiftliği neden kurduğunu. Aradım taradım bulamadım bir türlü nerede okumuştum adı neydi o ziraat mühendisinin...
Yanılmıyorsam 1962 Köylüm dergisinin bir köşesindeydi. Elimdeki sayılara baktım bulamadım çok üzüldüm. Adını bulmalıydım sanki adını bulmazsam hatırlamazsam ihanetti onun emeğine ne yazık ki bulamadım yine de bu yazıyı yazmak istedim. Adını hayırlamıyor olsam da emeğine saygı için.
Tabi bulmak için interneti de ulaşabildiğim tüm kaynakları da talan ettim. Okuduğum yerde kesin yazıyordu da nerede okumuştum.
Onu ararken "Türk Ziraat Tarihinde Bir Bakış" kitabı elime geçti hemen baktım orada yazıyor mu diye. Yazar: Faik Kurdoğlu merak edenler için http://tr.wikipedia.org/wiki/Faik_Kurdo%C4%9Flu
Hemen taradım ve Çiftliklerle ilgili bölümü. Çok ilgimi çekti kesitler aktarmak istedim. Sadeleştirerek ve kısaltarak aktarıyorum
Sayfa: 265
1925 senesi baharında idi. Atatürk, memleketin tanınmış ziraatçilerinden bir gurubu çağırttı. Onlara , ağaçsız ve çorak Ankara’nın yanıbaşında büyük bir çiftlik kurmak istediğini söyledi ve böyle bir çiftlik için yer aramalarını emretti.
... Heyetteki bir ziraatçinin hatıralarından...
Ankara’yı uzun boylu dolaşmaya luzum görmedik. Sebebi basitti. Kıraç bozkırın ortasında bir ortacağ şehri. Ağaç yok, su yok, hiç bir şey yok...
Bu günkü çiftlik yeri tabiatin hiç cömert davranmadığı , bakımsız, hastalıklı, sarı ve insanı bakarken bedbin eder bir halde idi. İçinden şimendifer geçen arazinin bataklık yerlerinde şehrin hayatını zehirleyen ve etrafta yaşayanları hasta yapan sazlıklar, birer sıtma kaynağı halinde idi.
Bütün bunlar Atatürk’e anlatıldığında cevabı şöyle oluyor;
İşte istediğiniz yer böyle olmalıdır. Ankara’nın kenarında hem batak, hem çorak, hem de fena yer. Bunu biz ıslah etmezsek kim gelip ıslah edecek.
Görülüyor ki Atatürk, ziraat mütehassıslarından “en iyi toprak” değil “en kötü toprak” raporunu almak için istifade etmiştir. Amacı çiftlik kurmak değil şartların en kötü olduğu yerde bile bir çözüm bulunabileceğini ispat etmekti.
Bu raporda hem yerli hem yabancı ziraat mühendislerinden bu arazi hakkında bilgi alıyor. Ziraat Vekaleti Mütehassıslarından Schmid şöyle diyor “ Bu, öyle bir teşebbüstür ki, elverişsiz toprak ve iktim şartları altında burada ya sabır tükenir yahut para”
............
İnansızlar ve bezginler: “Ağaç bile yetişmiyor, burada insan nasıl yaşar?” diyorlardı.
Keşke Faik Kurdoğlu olmaz diyen Ziraat Mühendislerini ön plana çıkarmak yerine olur diyenleri çıkarsaydı. O zaman Çukurova da genç bir ziraat mühendisinin kalkıp Ankara’ya gelip önce inanmasa da sonra heyecanla çiftliği nasıl planladığını Atatürk ile neler konuştuğunu anlatsaydı. Ah nerede okudum ben bir türlü bulamıyorum ve şuraya yazamadım diye emeğine ihanet etmiş gibi hissediyorum. Hangimiz bir işe başlarken ya olmazsa diye küçükte olsa bir şüpheye kapılmadık mı. Ya olmasaydı o Ziraat Mühendisi genç yaşında nasıl bir yenilgi ile karşılaşacaktı.
Atatürk’ün Ankara’yı başkent yapma ve yaşanabilir bir şehir haline getirme çabaları. Çabalandığında her şeyin mümkün olabileceğinin ispatı ve sadece ismini hatırlamadığım bataklığı cennete çeviren o ziraat mühendisinin değil, birlikte çalıştığı arkadaşlarının da değil tüm halkın emeğinin ürünü o ağaçlar kesilirken kim ihanete uğradı...
Emeğe ve doğaya saygı, baştan başlar... Baştan bekliyoruz. Tepkinizi bimer@basbakanlik.gov.tr ye gönderebilir siniz. Ne yazık ki yetişemedik.
Not: Bu yazıyı yayınladığımda bir arkadaşım aradığını buldum diyerek http://www.isteataturk.com/haber/4154/ataturk-orman-ciftligi linkini gönderdi. Ayrıntıları bu linkte bulabilirsiniz. O zamanın bu ile başlayan ve tüm çiftlikle A’dan Z’ye ilgilenen Ziraat Mühendisinin adı “Tahsin Coşkan” dır. Daha sonraki yıllarda Tarım Bakanlığı da yapmıştır.
Toprağı değiştiren, geleceği işleyen tüm Ziraat Mühendislerine saygılarımla,
Tülin Akın /Tarimsalpazarlama.com
Kurucu ve Yöneticisi