AYDIN İLİ İÇİN ALTERNATİF BİR TARIM ÜRÜNÜ: CEVİZİN KULLANIM ALANLARI VE VERİMİ

Cevizin sağlık ve beslenme bakımından değerinin anlaşılması,üretim maliytinin düşük olması,ülkemizde daha çok fazla tarıma açılmamış alanların ceviz üretimine uygun olmasının anlaşılması üzerine son yıllarda ,üretimin iç tüketimi karşılayamaması, özel ağaçlandırma çalışmaları ile kapama ceviz bahçelerinin tesisine yönelik verilen teşvikler, özel sektörün ceviz yetiştiriciliğine olan ilgisini artırmıştır.

Çünkü ceviz Pazar sıkıntısı çekmeyen ürünlerdendir.

"Ceviz üretiminin büyük bölümü kuru, diğer kısmı taze olarak tüketilmektedir. Geleneksel olarak ceviz daha çok kabuklu tercih edilmekte olup hazır besinlerin yaygınlaşması ile birlikte talep iç cevize doğru kaymaya başlamıştır."

"Yurt içinde iç ceviz, daha çok yarım halde aile tüketiminde kullanılmaktadır.

Ayrıca küçük parçalar halinde pasta ve şekerleme endüstrisinde kullanılmaktadır.

Ceviz ağacı yaprağından meyvesine ve kütüğüne kadar birçok sektörle ilişkilidir.

Yeşil meyveler kabuk sertleşmeden önce gıda ve ilaç sanayinde, yaprakları, kabukları ve kökleri tanin ve boya sanayinde kullanılmaktadır.

Ceviz yağı hem teknolojide hem de resimde aranan kıymetli bir yağdır.

Ceviz ağacı da mobilyacılıkta önemli bir hammadde konumundadır."

Bu avantajlara rağmen ülkemizde şu ana kadar değeri az anlaşılan ürünlerdenbirisi de ceviz olmuştur.Ülke üretimine baktığımızda ,"

"2000'li yılların başında meyve veren ve vermeyen ortalama 4.500.000'e yakın ceviz ağacı varlığına sahip bulunulduğu halde 2015 yılı itibarı ile bu Rakam 13.156.000' ya ulaşmıştır."

"Ülkemiz geniş bir ceviz potansiyeline sahip olmakla birlikte, ağaç başına verim 33-37 kg arasında değişmektedir. Söz konusu verim daha çok yabani (aşısız) ağaçların verimleridir.

Aşılı ceviz fidanları ile bahçe tesis edildiğinde verimde aşısızlara göre % 50-60 oranında artış sağlanabilir. Aşısız (yabani) cevizler 7-10 yaşlarında meyve vermeye başladığı halde, aşılı cevizler 4 yaşından itibaren meyve vermeye başlamaktadır.

Aynı zamanda yabani ağaçlardan alınacak 6 kg kabuklu meyveden en fazla 1,5-2 kg iç alınırken, aşılı ağaçlardan 6 kg cevizden en az 3 kg iç meyve alınmaktadır.

Önerilen aşılı fidanlarla bahçe tesis edildiğinde; 5 yaşındaki bir ceviz ağacı 3-4 kg, 8 yaşında 15-20 kg, 12 yaşında 30-40 kg, 14 yaşında 50-75 kg, 20 yaşında 80-120 kg arasında iç meyve verebilmektedir. 

Naim ÖZDAMAR

AYDIN / BUHARKENT ZİRAAT ODASI BAŞKANI

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.