TZOB (TÜRKİYE ZİRAAT ODALARI BİRLİĞİ)'UN PENCERESİNDEN TÜRK TARIMININ BUGÜNÜ-2 TARIMSAL ÜRETİM, İSTİHDAM, İHRACAT VE GENEL SORUNLAR

Türk tarımının nitelik (özellik) ve nicelik(sayısal) olarak en büyük mesleki örgütü olan (TZOB) Türkiye Ziraat Odaları Birliği,2-4 Şubat tarihlerinde Antalya'da tüm Türkiye Ziraat Odaları başkanları ve TZOB yönetim kurulu üyelerinin katıldığı "Eğitim

"Tarım sektörü, genç nüfusu yüksek, kronik işsizlik problemiyle mücadele eden ülkemiz istihdamına önemli katkı yapmaktadır. Ekim ayında bile tarımdaki istihdam 5,5 milyonu aşmış, işsizliği 2 puan düşüşle yüzde 10,3'e çekmiş ve istihdamdaki payı yüzde 19,3'ü bulmuştur. Yaz aylarında tarımda istihdam 6 milyona ulaşmaktadır.
 
Tarım ve gıdada ihracat, 2016 yılında başlayan Rusya ambargosundan ve komşu ülkeler Irak ve Suriye'deki iç karışıklıklardan çok etkilenmiştir. Rusya'nın domateste 50 bin tonluk kota ve birkaç firmaya ihracat izni verilmesi uygulamasının kaldırılması için girişimler sürüyor.
 
Geçen yıl ihracatta bir artış olsa da ithalattaki artış bunun üzerindedir. 2017'de 16,9 milyar dolarlık ihracat, 12,7 milyar dolarlık ithalat yapılmıştır. 2016 yılında ihracat 16,25 milyar dolar, ithalat 11 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Dış ticaret fazlası, 2017 yılında 5,2 milyar dolardan 4,25 milyar dolara indi. Tarımdaki ithalat önemli bir sorun haline gelmeye başlamıştır. İthalat, ihracattan daha fazla artmakta, tarımın verdiği dış ticaret fazlası azalmaktadır.
Acilen tarım ve gıdadaki ithalat artışına önlem alınmalı, yurt içi üretim daha fazla desteklenmelidir.
 
Sorunlar
Zorlu şartlarda devam ettirdiğimiz tarımsal üretimde çözüm bekleyen önemli yapısal sorunlar bulunuyor. Hepimiz bu sorunları biliyorsunuz. Bu sorunların çözümü için çalışıyoruz.
 
Yapısal sorunları bulunan tarımda potansiyelimizin tamamının kullanıldığından bahsetmek de mümkün değildir. Ekonominin istikrarı için tarım sektörü mutlaka desteklenmelidir.
 
Tarım sektörünün parçalanmış arazi, sulama, örgütlenme gibi yıllardır çözümlenememiş yapısal sorunları bulunmaktadır.
Sektörümüzün yapısal sorunları dışında;
Üretim maliyetlerinin yüksekliği,
Finansman yetersizliği,
Tarım arazileri ve meraların amaç dışı kullanımı,
Kırsaldan göç, kırsal nüfusun yaşlanması,
Tarımsal desteklerden yüzde 4 kesinti yapılması,
Üretim yapan tüm çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dâhil olmaması,
Girdi fiyatlarının yüksekliği,
Tarım sigortalarından kaynaklanan sorunlar,
Desteklerin yetersiz kalması,
Suyun tasarruflu kullanılmaması,
Toprak ve su kirliliği,
Tarımsal yayım ve danışmanlıkla ilgili sorunları da bulunmaktadır." 

 

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.