TÜRKİYE'DE ŞARAPLIK ÜZÜM PİYASALARININ BUGÜNKÜ DURUMU

Tarımın pek çok dalında olduğu gibi bağcılık sektörü zor günler yaşamaktadır. Bağcılık sektörü içinde ise şaraplık üzüm üreticileri ise daha da zor durumda. Ege bölgesinde şaraplık üzüm üreten Çal,Güney, Manisa ilçeleri üretcileri kan ağlamakta.
 
Piyasalarda şaraplık üzüm olarak değerlendirilen üzüm çeşitleri AB ve batıya göre bizde farklılıklar göstermektedir.
 
Şaraplık üzüm olarak ülkemize ithal edilmiş olan özellkle Fransız üzümleri olan Cabernet Sauvignon , Carignan Alicante Bouchet, ShyrazMerlot,Chardony bğları mevcut olduğu gibi milli üzüm çeşitlerimiz olan papazkarası,karasakız, yapıncak, vasilaki, beylerce, adakarası ,Çal karası,Bornova misketi,Kalecik karası,emir,beylerce,narince,öküzgözü,boğazkere gibi çok geniş bir şaraplık üzüm üretimimiz bulunmaktadır.Bu çeşitlerden kaliteli şaraplar üretilmektedir.
 
Ancak bunun yanında sofralık üzüm cinsleri olan başta sultaniye ve mevlana çeşitleri de daha çok her şey dahil otellerin tüketimine sunulan üzümlerin hammaddesini teşkil etmektedirler.
 
Bugün mevlana ve sultaniye çeşid üzümlerde şaraplık kalitesinin sağlanamamasının nedeni ikşim ve olgunluk döneminde meydana gelen yağmurlardır.Bu üzüm çeşitlerinde şaraplık bakımdan kalite sıkıntısı yaşanmaktadır.
 
Fiatları ise üreticiye 40-50 Kuruş olarak ulaşmaktadır.
 
Bunun da ana nedeni sultaniye üzümün şu anda ihraç edilememesinde yatmaktadır.
 
Ancak şaraplık gerçek üzümlere talep oldukça fazladır. Ve ederini de bulmaktadır.Çal karası shyraz ve kabarnet gibi üzüm çeşitleri kalitesine bakılmaksızın şarap fabrikaları tarafından 2 TL civarında bir fiyatla kapışılmaktadır.Şarap fabrikalarına bu çeşit üzümlerden mal yetişmemektedir.

Sıkıntıda olan sultaniye ve rezaki-Mevlana üreticileridir.
 
Rakı yapımında kullanılan suma üzüm fiyatları ise piyasalarda 0,50-0,60 TL'dn lınıp satılmakta; bu fiyatlar üreticinin sulama maliyetini dahi karşılamamaktadır. Bırakın toprak işleme, gübreleme, ilaçlama, bitki besleme, işçilik, hasat giderlerini karşılamayı.
 
Alaşehir Ziraat Odası yöneticisi üzüm üreticisi ve tüccarı Sayın Mehmed Doğan ile piyasaları konuştuk.
 
O da aynı dertten muzdarip.

Şarap ta KDV ve ÖTV düşürülmeli ki bu sektör dolayısıyla üzüm üreticisi de ayağa kalkabilsin.

 NAİM ÖZDAMAR

AYDIN / BUHARKENT ZİRAAT ODASI BAŞKANI

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.