Ülkemizde üretilen kuru üzüm miktarı ortalama olarak 300 bin ton civarındadır. Bu miktarın yaklaşık olarak 40-50 bin tonu iç piyasada tüketilmektedir.
İyi bir enerji kaynağı ve sağlıklı bir beslenme ürünü olan üzümden yılda kişi başına yaklaşık olarak 550 gram tüketmekteyiz ki tüm kampanya ve tanıtım etkinliklerine rağmen bu rakam oldukça düşüktür.
Üretim ve ihracatı karşılaştırdığımızda üretimimizin önemli bir bölümünün ihracata gittiğini görmekteyiz.
SEZON ÜRETİM MİKTARI İHRACAT MİKTARI)
(Bin Ton) (Bin Ton)
2002/2003 210 207
2003/04 200 193
2004/05 250 238
2005/06 220 200
2006/07 276 266
2007/08 225 195
2008/09 310 274
2009/10 270 207
2010/11 249 205
2011/12 269 197
2012/13 310 246
2013/14 186 182
2014/15 328 258
2015/16 209 199
2016/17 313 257
Tabloyu incelediğimizde 2015/2016 sezonunun en düşük ihracat sezonu olduğunu görmekte; bunun nedeni de herkesçe malum olmak üzere Rusya ile meydana gelen uçak düşürme krizi sonrası Rusya'nın Türk tarım ürünlerine uyguladığı ithalat ambargosundan üzümünde nasibini almasıdır.
NAİM ÖZDAMAR
AYDIN / BUHARKENT ZİRAAT ODASI BAŞKANI