Organik tarım; günümüzde hatalı, ticari ve kasıtlı uygulamalar sonucunda kaybettiğimiz tarım topraklarını ve doğal dengeyi yeniden kurmayı amaçlayan bir tarımsal faaliyetler bütünüdür.
Organik tarım; insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içermektedir.Tarımsal üretim süreci boyunca sentetik kimyasal tarım ilaçları, hormonlar ve mineral gübrelerin kullanımını yasaklamaktadır.
Organik tarım; organik ve yeşil gübreleme, toprağın muhafazası,bitkinin direncini artırma, zararlılarla mücadelede doğal düşmanlardan faydalanmayı öne çıkaran üretimde sadece miktar artışını değil aynı zamanda ürün kalitesinin de yükselmesini amaçlayan alternatif bir üretim şeklidir.
Organik tarımın arzu edildiği kadar neden yaygınlaşmadığı İlk anda akla gelen sorudur.
Bu sorunun cevabı bu düşünceyi ortaya atan ve savunanlarla üreticiler için ayrı,farklı ve amaç olarak birbirinden çok uzaktır.
Düşünceyi savunanlar açısından ideal bir uygulama sistemi. Ancak üretici açısından sıkıntılı.Günü birlik geçimini sağlama derdinde olan üretici iyi tarım ve organik tarım uygulamaları içinde az da olsa devlet desteğinden yararlanmayı amaçlamaktadır.
İyi tarım uygulamalarına dahil olan bir üretici konvansiyonel tarıma devam ederken verim kaybı yaşamamaktadır. Ayrıca iyi tarım uygulamaları desteğini de bir-bir buçuk yıl içinde alabilmektedir.
Organik tarım uygulamalarındaki üç yıllık geçiş süresi fazla gelmekte ürünlerde verim kaybı,girdi maliyetleri ve organik tarım ürünlerinin konvansiyonel ve iyi tarım uygulamalarından daha yüksek fiyatlarla getirisi olmaması dolayısıyla tercih edilmemektedir.
Özellikle zararlı çeşidi fazla fungal (mantari) hastalıklara hassas olan pek çok üründe organik tarım uygulamalarının zorlukları ortaya çıkmaktadır.
Bu bakımdan organik tarım uygulamalarında ürün seçim yapılırken ürün çeşidi,rüzgar özellikleri,nispi nem durumu,bölgenin bitkisel hastalıklara yakalanma durumu,sulama özellikleri dikkate alınmalıdır.
Aydın için organik tarım uygulamaları için incir uygun bir çeşit seçimidir.Zira incir pek çok ürüne göre daha az zararlısı ve ilaç kullanımı olan üründür.
Bunun yanında Aydın'ın Didim,Söke,Karpuzlu,Koçarlı,Çine,Bozdoğan,Yenipazar ve Karacasu ilçelerinin önemli bir bölümünü kapsayan zeytin alanlarında organik tarım uygulanmaktadır.
Ancak Aydın zeytin ve zeytinyağının daha iyi tanınması, pazarlanması ve ihracatı açısından bu ilçelerde organik tarım daha özenli ve hızlı bir şekilde geliştirilmelidir.
Kulağımıza Tarım ve Orman Bakanlığının bazı üst düzey bürokratlarının iyi tarım ve organik tarımdan vazgeçilmesi konusunda düşünceler ileri sürdükleri ve her iki uygulamanın kaldırılması konusunda çaba sarfettikleri şeklinde duyumlar gelmektedir.
Böyle bir teşebbüs,iyi ve organik tarımdan vazgeçme Türk tarımının ve ihracatı yapılan tarım ürünlerinin ihracatının düşmesine,iç piyasa fiyatlarının üretici için dayanılmaz hale gelmesine ve Türk ekonomisinin zarar görmesine neden olacaktır.