MISIR PİYASALARI

Geçtiğimiz hafta mısır üreticisini ilgilendiren bir haber yayınlandı.Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2018 yılı mısır alım fiyatlarını açıkladı. Pakdemirli, fiyatların 2017'ye göre yüzde 25 artırıldığını söyleyerek ton başına 950 TL'ye yükselt

"Mısır fiyatlarında son günlerde yaşanan fiyatlardaki dalgalanma nedeniyle çiftçilerimizin olumsuz etkilenmemesi için Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğümüz, 15 Ekim 2018 Pazartesi gününden itibaren geçerli olmak üzere mısır alımlarına" başlayacaktır, dedi.

Öncelikle mısır ve tarımı üzerinde duralım.

Mısır,çok geniş bir kullanım ve tüketim alanına sahiptir.

Mısır , insan gıdası ve hayvan yemi olarak kullanılmasının yanı sıra, sanayide birçok ürünün ham maddesidir. Dünya genelinde üretilen mısırın %60'ı hayvan yemi, %20'si insan gıdası olarak doğrudan tüketim, %10'u işlenmiş gıda ve %10'u diğer tüketimler ile tohumluk olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Diğer yandan imalat sanayiinin başka dallarında da doğrudan veya farklı alanlarda kullanılabilmektedir.

Gelişmiş ülkelerde tüketilen mısırın büyük bir kısmı hayvan yemi olarak kullanılırken, az gelişmiş ve geri kalmış ülkelerde çok büyük bir kısmı insan beslenmesinde kullanılmaktadır.

Ülkemiz için de mısır önemli bir tarım ürünüdür. Buğday ve arpadan sonra en çok üretilen tahıldır.

Son yıllarda devletçe desteklenen bir üründür. Mısır ekim alanında ve üretiminde kayda değer artışlar olmuştur.

Ulusal Hububat Konseyi,2012 yılı raporunda mısır tarımının bazı yönlerine ışık tutmaktadır."

"Bunda, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde sulanan alanların artışıyla beraber, mısır ekim alanlarının artması yanında, özellikle Çukurova Bölgesi başta olmak üzere kıyı bölgelerimizde ikinci ürün mısır üretiminin artmasının payı büyüktür. Mısır üretimini teşvik eden uygulamalar, yüksek verimli çeşitlerin geliştirilmesi, suyla gübrenin etkin kullanımı, mekanizasyon ve pazarlamasının kolay olması ekim alanı ve üretiminin artmasının en önemli nedenidir."

" Mısır tarımı yoğun olarak Akdeniz Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, Marmara, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki yaklaşık 60 ilimizde yapılmaktadır. Mısır üretimi, uzun yıllar boyunca yurt içi tüketimi karşılayamadığından, ihtiyaç olan miktar ithalatla karşılanmıştır. 2004 yılında mısır üretiminin primle desteklenmeye başlamasıyla birlikte ekim alanları ve üretimde önemli artışlar gerçekleşmiştir. 2012 yılı itibari ile ülkemizin kendi kendine yeterlilik durumu % 80'ler düzeyine ulaşmıştır."

Dünya mısır üretimini ele aldığımızda," 2010/2011 döneminde ABD, Çin, Brezilya Hindistan gibi ülkelerde görülen alan artışı ve bu ülkelerin birçoğunda uygun iklim koşulları nedeniyle artan verime bağlı olarak üretimin 808 milyon ton civarında, 2011/2012 üretim döneminde ise 876 milyon ton civarında gerçekleştiği tahmin edilmektedir (Taşdan ve ark. 2011, FAO, 2011, USDA 2012)."

TMO verilerine göre ise "Hububat üretimi, 2017/18 döneminde önceki dönemin %2 altında 2,1 milyar ton seviyesinde tahmin edilmektedir. Hububat ürünleri arasında buğday üretiminde artış, mısır ve arpa üretiminde düşüş kaydedilirken yulaf ve çavdar üretimi neredeyse aynı seviyede kalmıştır.

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.