ENFLASYONUN GÜNAH KEÇİSİ: SEBZE VE MEYVE

Her ayın ilk haftası aylık enflasyon rakamları gazetelerin sütünlarında, televizyonların haber programlarında gerçeğinden saptırılarak sunulur.

"Tüketici fiyatları bazında martta en yüksek fiyat artışı yüzde 27,53 ile mandalinada oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mandalinadaki fiyat artışını, yüzde 26,05 ile sivri biber, yüzde 20,61 ile yeşil fasulye izledi.

Martta fiyatı en çok artış gösteren diğer ürünler arasında yüzde 20,45 ile nar, yüzde 18,25 ile portakal, yüzde 14,47 ile muz, yüzde 9,64 ile elma, yüzde 8,95 ile çarliston biber, yüzde 8,61 ile i, yüzde 8,58 ile limon, yüzde 8,11 ile bir hafta veya daha uzun süreli yurt dışı turlar dikkati çekti."

Benzeri manşet ve sözler tarım ürünlerini hayat pahalılığının nedeni olarak gösterirler.

Gerçekte ise enflasyon hesaplamasında ölçütlerden birisi olan "tüketici fiyatları endeksi" ile" üretici fiyatları endeksi" birbirinden tamamen farklı konular olup nedenleri de aynı derecede farklıdır. Tüketiciyi rahatsız eden çiftçinin fiyatı değil pazarcı ve manavın fiyatlarıdır.

Bir tarım ürününün tarladan çıkış, halde oluşan ve üreticinin eline geçen fiyatlara nedense hiç dikkat edilmez.

Geçtiğimiz Mart ayı için de günah keçisi olarak tarım ürünleri ve dolayısıyla Türk çiftçisi seçilmiştir.

Manşetler,

"Özellikle gıda ve döviz kuru etkisiyle yönünü yukarı çeviren ve çift haneyi aşan enflasyonda yukarı yönlü hareket devam ediyor.

Enflasyon, mart ayında da piyasa beklentilerinin üzerinde geldi. Aylık bazda yüzde 0.6 artması öngörülen TÜFE, yüzde 1.02 artış gösterdi. Yüzde 1,93 artan gıda fiyatları ve yüzde 1.99 artan giyim fiyatları, TÜFE'nin yüksek gelmesinde başrol oynadı. Mart ayında 2017'nin zirvesini görmesi beklenen yıllık enflasyon yüzde 10.13'ten yüzde 11.29'a çıktı. Böylece yıllık enflasyon Ekim 2008'den bu yana en yüksek seviyeye geldi. " şeklinde atıldı.

Ki gerçekte tüketicinin bütçesinden bu arım ürünlerine ve gıdaya harcadığı miktar çok düşüktür.

Üreticinin halden elde ettiği satış fiyatı ile tüketicinin alış fiyatı arasında üç-dört katlara ulaşan fark bulunmaktadır.

6 Nisan 2017 Kumluca hal fiyatları, domates:2-4,biber,3,80-5,salataık: 1,30-1,50,patlıcan 1,60-2,kabak:0,801,Fasulye 5 TL olarak oluşmuştur. Ancak bu fiyatlardan komisyon bedeli ve belediye rüsumu olarak %20 civarında kesinti düşmek gerekir.

Üretici en çok kazandığı bu dönemde bu fiyatlarla satarken Pazar ve marketlerdedomates:6-7,biber:10,salatalık 4,5-6,Patlıcan 8,kabak:2,5-4,fasulye 10-15 TL arasındaki fiyatlarla tüketiciye ulaşmıştır.

Üretci kaybederken, nakliyeci, aracı, komisyoncu,pazarcı manav kazanmıştır. Kısacası gıdada, sebze ve meyvede enflasyonu azdıran üretici değil aracı olmuştur.Sebze meyvedeki  fiyat artışının günahı üreticinin değildir.

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.