Dünyada ve ülkemizde en fazla tüketilen besin maddesi buğday kaynaklı gıdalardır.
Geleneksel ve modern gıda sanayi ve alışkanlıkları buğdayın kullanım alanını son derece genişletmiştir.
O kadar ki buğday üretiminin ve tüketiminin en az olduğu batı ülkelerinde dahi buğday ürünleri üretimi en ön sıralarda yer almaktadır.
Türk insanı da geleneksel olarak en yoğun buğday tüketen bir toplumu oluşturmaktadır. Deyimi yerinde ise "ekmeksiz" sofraya oturulmamaktadır.
Ülkemizin yıllık nüfus artış hızı%1.83 olarak görülmektedir.Bu sonuç da bize buğday ve gıda üretimimizin en az %15-20 artması gerektiğini göstermektedir.Ancak buğday üretim artışı bı soncu vermemektedir.
Yakın yıllar buğday üretimimize göz atalım:
Dönemi Buğday Üretimi(Ton)*
1997 18 650 000
1998 21 000 000
1999 18 000 000
2000 21 000 000
2001 19 000 000
2002 19 500 000
2003 19 000 000
2004 21 000 000
2005 21 500 000
2006 20 010 000
2007 17 234 000
2008 17 782 000
2009 20 600 000
2010 17 000 000
2011 21 800 000
2012 20 100 000
2013 22 050 000
2015 19 000 000
2016 22 600 000
2017 21 000 000
Tablodan anlaşılacağı gibi ülkemizin buğday üretimi 17 milyon -22 milyon ton arasında dalgalanmakta, büyük ölçüde doğal şartlara dayalı olarak rekolte ortaya çıkmaktadır.