ULUSAL SÜT KONSEYİNDE BAHAR DÖNEMİ ÇİĞ SÜT FİYAT PAZARLIĞI

Ulusal Süt Konseyi belirli bir süreden beri altı aydan altı aya geçerli olacak şekilde çiğ süt fiyatlarını belirliyor. Bu fiyat belirlemelerinin kanuni bir zorunluluğu olmasa da '' fiyat kararları '' referans fiyatları oluşturuyor. Bir bakıma centilm

Firmaların referans fiyatların altından çiğ süt satın almaları hayvancılık sektörünü olumsuz etkilediği biliniyor. Referans fiyatların altında farklı fiyat ile satın alma uygulamalarıfirmaların birbiri arasında rekabeti engelleyici, haksız rekabeti sağlayan bir unsur olarak görülüyor.
 
 
2012 Eylül-2013 Mart döneminde geçerli olan 90 kuruş/litre olan USK’nın referans fiyatlarına Danone dışında uyan bir firmanın olmadığı biliniyor.
 
 
Çiğ Süt Fiyatlarında Yeni Dönemeç

 
Mart ayının son günlerinde sonuçlanmayan toplantının ikincisinde çiğ sütte kalite parametrelerine göre fiyat uygulamasının hayata geçirilmesini Ulusal Süt Konseyindeki sanayi kesiminin istediği bildiriliyor.. Muhtemelen bu kalite parametrelerinin çiğsütteki somatik hücre, mikrobiyal sayı, kuru madde miktarı, protein ve süt yağoranına göre endeksleme yapılarak fiyat oluşturulması çalışmaları hem sanayici, hem üretici temsilcileri kendi aralarında başlatmış durumdalar.
 
 
Süt yağ oranın piyasadaki tereyağıtüketici fiyatlarına göre endekslenmesi bekleniyor.
 
 
Çiğ Sütteki kalite parametrelerini hangi laboratuarlar tepsi ve tayin edecek?
 
 
İşte işin en can alıcı kısmı bu noktada düğümlenecek. Sanayiciler kendi laboratuarlarında çiğ süt testlerin yapılmasını buna göre fiyatlandırmanın yapılmasını isteyecekler. Zaten çiğsütün kalite parametrelerine göre fiyatlanma istemelerinin asıl nedeni de budur.
 
 
Ölçme ve bu ölçme sonucuna göre yapılacak fiyat değerlendirmesinin satın alıcı ticari şirketler tarafından yapılmasısakıncalı ve etik olmadığı bilinen bir gerçektir. Çiğ sütte kalite ölçümlerinin akredite olmuş resmi laboratuarlar tarafından yapılması daha doğru olacağı, çiğsüt pazarlığına dahil olan üretici temsilcilerinin süt fabrikalarının kendi laboratuarlarında yapılacak ölçümleri kabul etmeyecekleri bekleniyor.
 
 
Çiğ Süt Fiyatlarının Ne Olması Gerekiyor?
 
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık BakanıSayın Mehdi Eker’in üretici ve sanayici temsilcileri ile yaptığı çeşitli toplantılarda AB ülkelerinde 1 litre çiğ süt ile 1,5 kilo yem satın alınabilindiğini, ülkemizde ise hiç olmaz ise 1 litre çiğ süt ile 1,3 Kg yemin satın alınabilinmesi gerektiğini, bu yapılamadığı takdirde hayvancılığın sürdürülemez hale geleceğini söylediği bildiriliyor.
 
 
14 Nisana kadar Neler Olacak?
 
 
14 Nisana kadar sanayici, üretici temsilcisi kesimi çiğ süt kalite parametrelerinin ne olması gerektiği ile ilgili çalışmalarını bitirecekler. İki taraf da kendi kalite-fiyat parametre ve endeks fiyat oranını masaya koyacak. Taban fiyat, kalite parametrelerine fiyat endekslemesi üzerinde fiyat pazarlığıyapılacak. Pazarlık öncesinde en çetin durum çiğ süt kalitesinin satın alıcılar tarafından mı yoksa akredite olmuş resmi laboratuarlarda mı yapılacağıdır. Zaten görüşmelerin sanırım başlangıcı bu olacak ise de Türkiye’nin her İlinde bile akredite olmuş resmi laboratuar olmayışı işin zorluğunu gösterecek!
 
 
Çiğ Süt Üreticilerin Beklentisi
 
 
Ulusal Süt Konseyinde mart sonunda sonuçsuz kalan fiyat görüşmelerinde çiğ süt üreticileri temsilcilerinin 1,15 TL/litre fiyat telaffuz etmiş olmaları üreticilerin taleplerini karşılamıyor..Bu konuda üreticiler yerel üretici temsilcilerine tepkilerini sürdürüyorlar.
 
 
Üreticiler çiğ sütte maliyetin 1,3 TL/litre olduğunu referans taban fiyatın 1,3 TL/litre olmasını, kalite parametreleri ile fiyatlandırmanın bunun üstüne eklenmesini istiyorlar. Hayvancılıkta ancak bu fiyat değerlemesi ile sürdürülebilirliğin sağlanacağını söylüyorlar. Avrupa Birliği ülkelerinde sanayicilere daha az, üreticilere daha çok kazandırıldığıiçin o ülkelerde hayvancılık ürünlerinin üretiminin, tüketiminin fazla olduğunun altını çiziyorlar.

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.