TÜRKİYE`NİN İTHALAT İHRACAT DENGESİ

Arpa Dünya tahıl üretimi içerisinde buğday çeltik ve mısırdan sonra 4 sırada arpa yer almaktadır Türkiye de ise buğdaydan sonra ikinci sıradadır Arpa buğdaygiller familyasından gelmektedir Tek yıllık bir uzun gün bitkisi olan arpa değişik gün uzunluklarına da uyum sağlayabilmektedir Ülkemizde arpa ithalat miktarı üretime yurt içi kullanım miktarına ve gelişen yem sanayinin ham madde ihtiyacını karşılamasına bağlı olarak yıllar itibariyle değişiklik göstermektedir 2015 yılı arpa ithalat miktarı yaklaşık 200 bin ton iken 2016 yılında yaklaşık 80 oranında gerileyerek 40 bin ton olmuştur Arpa ihracat miktarları incelendiğinde ülkemizin arpa için bazı yıllar hariç net ihracatçı pozisyonda olduğu görülmektedir Nitekim ülkemizden 2010 yılında 500 bin ton arpa ihraç edilmiştir 2016 yılı arpa ihracat miktarı ise 5 bin 500 ton olarak gerçekleşmiştir


Arpa

Dünya tahıl üretimi içerisinde buğday, çeltik ve mısırdan sonra 4. sırada arpa yer almaktadır. Türkiye'de ise buğdaydan sonra ikinci sıradadır. Arpa, buğdaygiller familyasından gelmektedir. Tek yıllık bir uzun gün bitkisi olan arpa, değişik gün uzunluklarına da uyum sağlayabilmektedir.

Ülkemizde arpa ithalat miktarı; üretime, yurt içi kullanım miktarına ve gelişen yem sanayinin ham madde ihtiyacını karşılamasına bağlı olarak yıllar itibariyle değişiklik göstermektedir. 2015 yılı arpa ithalat miktarı yaklaşık 200 bin ton iken 2016 yılında yaklaşık % 80 oranında gerileyerek 40 bin ton olmuştur. Arpa ihracat miktarları incelendiğinde ülkemizin arpa için bazı yıllar hariç net ihracatçı pozisyonda olduğu görülmektedir. Nitekim ülkemizden 2010 yılında 500 bin ton arpa ihraç edilmiştir. 2016 yılı arpa ihracat miktarı ise 5 bin 500 ton olarak gerçekleşmiştir.



1390 defa görüntülendi
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.