TÜRKİYE-GÜRCİSTAN TARIM YÜRÜTME KOMİTESİ TOPLANTISI PROTOKOLÜ İMZALANDI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'nin bugün eskisinden daha güçlü ve daha kenetlenmiş bir şekilde kalkınma yoluna devam ettiğini söyledi.

Gürcistan'a resmi ziyarette bulunan Çelik, ilk olarak Gürcistan Tarım Bakanı Otar Danelia ile başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerde bulundu. Görüşmenin ardından iki bakan, "Türkiye-Gürcistan Tarım Yürütme Komitesi Toplantısı Protokolü" imzaladı.

 Görüşmenin ardından, Gürcistan Başbakan Giorgi Kvirikaşvili, Başbakanlıkta Bakan Çelik'i kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen kabulde, Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Ekonomik Bakanı Dimitri Kumsişvili, Tarım Bakanı Daneliya, Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Zeli Levent Gümrükçü de hazır bulundu.

Başbakan Kvirikaşvili, Türkiye ve Gürcistan arasında özellikle son yıllarda bir çok alanda ilişkilerin artarak geliştiğini belirterek, iki ülke arasında tarımsal forumun düzenlenmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı.

Kvirikaşvili, "Ülkelerimiz arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek için ortada çok büyük potansiyel var. Bunu kullanmak için çaba göstereceğiz." ifadelerini kullandı.

"Türkiye, Gürcistan açısından Batı'ya açılan kapı"

Çelik, buradaki kabulün ardından beraberindeki heyetle, başkent Tiflis'te düzenlenen Türkiye-Gürcistan Tarımsal İş Forumu'na katıldı.

Forumda konuşan Çelik, iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 1,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, bu rakamın ise 137 milyon dolarının tarımsal ürünlere ait olduğuna belirtti.

Çelik, Tarım Yürütme Komitesi Toplantısı, Tarım İş Forumu ile Ankara ve Tiflis'te gerçekleştirilen stratejik düzeydeki toplantıların her iki ülke açısından bu yılın son derece verimli bir yıl olduğunu açıkça ortaya koyduğunu dile getirerek, bu gelişmelerin siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilere katkısının önemli olacağına inandığını kaydetti.

"Gürcistan, Türkiye açısından Doğu'ya açılan kapı, Türkiye ise Gürcistan açısından Batı'ya açılan kapı. Bu özelliklerin her iki ülkeye eşsiz güzellikler sunduğunu belirtmek istiyorum." diyen Çelik, şu anda Gürcistan'ın en büyük ticaret ortağının Türkiye olduğunun altını çizdi. 

Çelik, geleneksel emek-yoğun tarım anlayışından, teknoloji-yoğun tarımsal üretim anlayışına geçilmesi gerektiğini belirtti. 

Tarım arazilerin azalması, dünya nüfusunun ve su sıkıntısı tehlikesinin artmasının gelecekte gıda fiyatlarını yükselteceğine yönelik öngörüleri ortaya çıkardığını Çelik, bu duruma doğal afet ve kuraklığın de etki edeceğini kaydetti.

Çelik, Türkiye'nin 2023 hedeflerinden bahsederek, bu konuda tarımsal hasılanın 150 milyar dolar, tarımsal ihracatın da 40 milyar dolara ulaşması için çalışmaların sürdürüldüğünü dile getirdi.

Yapılan tüm görüşmelerde anlaşma sağlandığını belirten Çelik, bundan sonra Gürcistan-Türkiye arasındaki potansiyelin çıkarılmasının iş adamlarına düştüğünü söyledi. 

Çelik, 1994'ten bu yana gerçekleşmeyen Tarım Yürütme Komitesi Toplantısı'nın düzenlenmesi yaptıkları değerlendirme neticesinde görüş birliğine vardıklarını anlattı.

Türkiye'nin Tarım-İş Toplantılarının ilkini Gürcistan'da gerçekleştirdiğini anımsatan Çelik, bu toplantıların diğer ülkelerde de devam edeceğini dile getirdi.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.