HASSAS TARIM TEKNOLOJİLERİ MAHSUL VE HAYVANCILIK GETİRİLERİNİ OPTİMİZE EDER, KAYNAKLARI MÜMKÜN OLDUĞUNCA VERİMLİ KULLANIR

Hassas tarım teknolojileri, kaynakları mümkün olduğunca verimli kullanırken mahsul ve hayvancılıktan elde edilen getiriyi optimize etmeye yardımcı olur. Ancak, Güney Dakota Eyalet Üniversitesi Ness Yönetim ve Ekonomi Okulu'nda doçent olan Tong Wang ve Hailong Jin tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, özellikle Yukarı Ortabatı'daki birçok çiftçi, hassas tarım uygulamalarını benimsemenin önünde hala birçok engel görüyor.

Wang, "Hassas Tarım, tarım verimliliğini ve yönetimini geliştirir, ancak hassas tarımın benimsenmesinden önceki ve sonraki zorluklar çiftçilerin bunu yaygın olarak kullanmasını engelleyebilir" dedi. "Bu araştırma, farklı kullanım aşamalarında çiftçiler tarafından algılanan engelleri anlamayı amaçlıyor."


Hassas tarım, tarlanın mekansal ve zamansal değişkenliğini ele almayı ve tarım verimliliğini artırmayı amaçlayan çok çeşitli tarım teknolojileri için kullanılan kapsayıcı bir terimdir. En yaygın kullanılan hassas tarım araçlarından bazıları şunlardır: küresel konumlandırma sistemi alıcıları, verim izleme ve haritalama, dronlar aracılığıyla uzaktan algılama ve diğer birçok teknolojinin yanı sıra coğrafi bilgi sistemleri.


Hassas Tarımın Benimsenmesinin Önündeki Engeller ve Daha Fazlası

Wang, 2021 yazında Güney Dakota, Kuzey Dakota, Minnesota ve Nebraska'daki çiftçilere bir anket gönderdi. 1.100'den fazla mısır üreticisi, hassas tarım teknolojilerinin yarattığı potansiyel zorluklara yönelik görüşleriyle ilgili sorulara yanıt verdi.


Tüm katılımcıların %59'u her üç kategoriden (coğrafi referanslama, teşhis ve uygulama teknolojileri) en az bir hassas tarım teknolojisini benimsemişken, %14'ü hiçbir hassas tarım teknolojisini benimsememiştir. Katılımcıların endişeleri dört kategoride toplanmıştır: maliyet endişeleri, teknoloji endişeleri, karmaşıklık endişeleri ve altyapı ve destek endişeleri.


Wang, "Üreticilerin karşılaştığı zorluklar ele alınmazsa, bu durum hassas tarım teknolojilerinin yaygın olarak benimsenmesini kısıtlayabilir" dedi.


Üreticiler, ilk yatırım maliyetleri, yazılım için yıllık abonelik maliyetleri, bakım ve işletme maliyetleri de dahil olmak üzere maliyet endişelerinin hassas tarım teknolojisinin benimsenmesiyle ilgili en önemli sorun olduğu konusunda hemfikir.


Tüm üreticilerin %60'ı hassas tarım ekipman ve hizmetlerinin çok yüksek olduğunu düşünmektedir. Hassas tarımın herhangi bir türünü benimsememiş olan üreticilerin, maliyetlerin giriş için en yüksek engel olduğunu söyleme olasılığı daha yüksektir. Hassas tarım araçları konusunda daha deneyimli olan üreticiler için maliyetler daha az sorun haline gelmiştir.


Bu engelin üstesinden gelmek için araştırmacılar, hassas tarım teknolojisini yeni benimseyenler için çiftlik kredileri ve sübvansiyonlar şeklinde parasal desteğin olası bir çözüm olduğunu teorize etti.


Hassas tarım teknolojileri konusunda deneyimli çiftçiler için en büyük endişelerden biri marka uyumluluğuydu. Veri gizliliği de benimseme durumundan bağımsız olarak en büyük endişelerden biridir.


Veriler yaş, arazi büyüklüğü ve eğitimin, benimsemenin önündeki algılanan engellerde rol oynadığını göstermektedir.


Wang, "Bu çalışmanın sonuçları, hassas tarım teknolojilerinde farklı deneyime sahip üreticilerin, hassas tarım kullanımı ve benimsenmesine yönelik temel zorluklar konusunda farklı görüşlere sahip olduğunu gösteriyor" dedi.


Önceki araştırmalar, hassas tarım teknolojilerinin benimsenmesinin kamusal faydaları da olduğunu göstermiştir. Bunlar arasında yakıt tüketiminin azalması, sera gazı emisyonlarının azalması ve gübre ve pestisitlerin verimli kullanımı nedeniyle çevredeki su yollarında su kalitesinin iyileştirilmesi yer alıyor.


Wang, "Bu çalışmadan elde edilen bulgular, hassas tarım paydaşlarına hedef grupları belirleme, gelecekteki geliştirme, araştırma ve doğrudan çabaları uyarlama ve nihayetinde daha geniş ölçekte verimli hassas tarım kullanımını teşvik etme konusunda yardımcı olabilir" dedi.

phys.org
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.