BAFRALI TÜTÜN ÜRETİCİLERİ DESTEK BEKLİYOR

Samsun'un Bara ilçesinde kırsal kesimin geçim kaynağı tütün üreticileri devletten destek bekliyor.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Derebey, Oda Genel Sekreteri Alper Çelebi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Kemal Ayan Gökçeağaç ve Gökçesu Mahallelerinde tütün üreticilerini ziyaret etti.

Oda başkanı ve beraberindeki heyet üreticileri yerinde ziyaret ederek sorunlar hakkında bilgi aldı. Ziyarette üreticiler tütün üretiminin baştan sona zorlu bir iş olduğunu ancak kazancın düşük olduğunu söylediler. Tütün üreticilerinin tek memnun olduğu şey ise eskiden elle dizilen tütünün şimdi makine ile dizilmesi. 

Çocukluğundan beri tütün işi ile uğraştığını söyleyen Nermin Gümüş, "Daha öncelerde elde diziyorduk. Sonra kutulu makine çıktı. Kutulara koyuluyordu, şimdi bu makine çıktı. 3 senedir bu makine ile diziyoruz. Çok memnunuz" dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Kemal Ayan ise Bafra'nın tütüncülüğün merkezi olduğunu vurguladı. Ayan şöyle konuştu: "Özellikle ihraçlık en kaliteli tütünün merkezi. Bafra'da yaklaşık 8 bin aile tütün üretimi ile iştigal etmekte. Bu ailelerinde yüzde 80'den fazlası bu kırsal alanda ve başka hiç bir alternatifi olmayan tütün tarımı ile ilgilenmekte. Burada biz çok önemli bir şey görüyoruz. Önder bir çiftçi var. İki önemli bir şekilde mekanizasyon var. Üçüncüsü burayla ilgili olan insanların işleri daha kolay, makine ile beraber daha rahatlar. Dolayısıyla önden çiftçi, tarımsal mekanizasyon, mutlu ve iyi gelirli insanlar ve Türkiye'nin ihraç edilebilir nitelikte çok önemli bir döviz kaynağı. Tütünü kaliteli bir şekilde üretebiliyoruz ve bu kaliteli tütünü ihraç edip ülkemize döviz kazandırabiliyoruz. Bunun için Bafra'nın yeni tarımsal mekanizasyonun da tütünü yerleştirmekle önemli bir kazanın elde ettiği Bafra'daki tütün çiftçisi ve bu üründen ve bu çiftçilikten daha mutluyuz. İyi fiyatlar yakalıyoruz. Daha da iyi fiyatlar tütünde yakalayınca çiftçinin emeği karşılığını bulacak ve çiftçide daha mutlu olacak."

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.