Şeftali Yetiştiriciliğinin önemli zararlısı olan Doğu Meyve Güvesi için bu ayda Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesince yapılan uyarılar doğrultusunda ilaçlamalar yapılır.
Doğu Meyve Güvesi Kelebeğinin kanat açıklığı 11-13 mm olup, ön kanatları kahverengimsi siyah, arka kanatlar gri pullarla kaplıdır. Kelebek dinlenme halinde, ön kanatların ortasındaki beyaz pullar, ters V şeklinde görülür. Yumurtalar, 0.8 mm boyunda ve mercimek şeklindedir. Yeni bırakıldığında saydam olan yumurta, daha sonra kirli sarıya dönüşür.
Yumurtadan yeni çıktığı zaman 0.9 mm boyunda olan larva, gelişmesini tamamladığında 8.5 mm boyuna ulaşır. Şeftali sürgününde beslenen larvalar, pembe veya açık kırmızı, meyvelerde beslenen larvalar ise kızılımsı sarı renktedir. Pupa mekik şeklinde ve 6.5 mm boyunda olup, önceleri sarı, daha sonra koyu kahverengindedir.
Zararlı kışı, ağaçların gövdelerindeki kabuk altlarında, yarık ve çatlaklarda, toprak üzerindeki çeşitli barınaklarda, toprak yarıklarında ve meyve ambalaj yerlerinde, ördükleri bir kokon içerisinde olgun larva döneminde geçirir. İlkbaharda, bir ay kadar süren pupa döneminden sonra, hale çeşidi şeftalilerinin çiçeklenme döneminde, erginler çıkmaya başlar. Birinci dölün (kışlayan döl) kelebek uçuşları, temmuz başına kadar sürer.
Doğu meyve güvesi, ağaçların hem sürgün, hem de meyvelerinde zarar yapar. Larvalar, uç ve uca yakın kısımlarından sürgünlerin içine girer ve sürgün boyunca galeriler açarak beslenir. Saldırıya uğrayan sürgün önce solarak devrilir. Larva sürgünü terk ettikten sonra, sürgün ucunun 5-7 cm. uzunluğundaki kısmı kurur. Kuruyan sürgünlerin yerine yenileri çıktığı için, zarar gören şeftali ağaçları zamanla çalılaşır. Birinci döl larvalarının hemen hepsi, sürgünlerde zarar yapar. Mevsim ilerledikçe sürgünler sertleştiği için zararlı, ikinci ve üçüncü dölden itibaren, meyvelere de zarar vermeye başlar. Meyvelere daha çok, meyvenin sap çukurunun yaprak ve dallara temas ettiği yerlerden girerler. Meyveye giren larva, doğrudan meyve çekirdeğine yönelir. Çekirdek civarındaki meyve etinde beslenerek, gelişmesini tamamlar ve açtığı delikten meyveyi terk eder.
Delikler açarak çekirdeğe yönelir, burada beslenir. Gelişmesini tamamlayarak açtığı delikten meyveyi terk eder. Doğu meyve güvesi bu zarar şekli ile, meyve kabuğunun hemen altında tipik bir şekilde kavisli olarak galeri açan, şeftali güvesi (Filiz güvesi) den ayrılır. Larvaların meyveye giriş ve çıkış deliklerinde zamk görülür. Deliklerden funguslar girerek meyveyi çürütür. Doğu meyve güvesi, şeftali bahçelerine yakın olan armut, elma, ayva, muşmula, kiraz ve vişne gibi ağaçlarda da zarar yapabilir. Doğu meyve güvesi yılda üç döl verir.
Mücadelesi
Alınması Gereken Önlemler:
Şeftali bahçeleri, Doğu meyve güvesinin konukçularından uzak kurulmalıdır. Birinci döllerden zarar gören sürgünler, haftada bir kesilip imha edilmelidir. Meyve depoları, en uygun kışlama yeri olduğundan bu gibi yerler, bahçenin uzak yerlerine kurulmalıdır. Ağaçların altına dökülen kurtlu meyveler toplanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır.
İlaçlı Mücadele Zamanı:
Hedef ağaçları, her döle ait larvaların, sürgün ve meyveye girmeden önce ilaçlı bulundurmaktır. Birinci döle karşı ilk ilaçlama, ilkbaharda sürgünlerde ilk giriş görüldüğünde ilaçlamaya başlanmalıdır. Haziran ayının ilk haftasında ikinci döle karşı ikinci ilaçlama, ilacın etki süresine göre de 20 gün sonra üçüncü ilaçlama yapılır.
Orta çeşitlerde 2 ; geççi çeşitlerde 3 ilaçlama yapılmalıdır.