Etmenin optimum gelişme sıcaklığı 28-30 °C, maksimum 35 °C ve minimum gelişme sıcaklığı 1 °C'nin altındadır. Termal ölüm noktası ise 51 °C'dir. Etmen, bazı araştırıcılara göre kışı toprakta geçirmektedir.
Yapraklardaki lekeler küçük, yuvarlak veya şekilsizdir. Başlangıçta soluk yeşil yağ lekesi görünüşte, sonra rengi açık kahve veya kirli beyaza dönüşmektedir. Lekeler büyüdükçe rengi de koyu kahverengimsi olmakta zamanla bu lekeli kısımlar kurumakta ve dökülmektedir. Böylece yapraklar, delikli bir durum arz ederler. Genç sürgünlerde, başlangıçta kabuk üzerinde kahverengi küçük simptomlar görülür. Bunlar, genişliğine ve boyuna büyümeye devam ederler. Renkleri koyulaşır, sonra leke sürgünü çepeçevre sarar. Hastalık, esas zararını 1 ve 2 yıllık sürgünlerde meydana getirmektedir. Erken ilkbaharda tomurcuk hareketinin başlaması ile ilk belirtiler ortaya çıkar zamanla bu lekeler siyahlaşır ve kabuk dokusu kaldırıldığında tamamen ölmüş olduğu görülür. Mayıs-Haziran aylarında hasta sürgünlerde geriye doğru ölüm başlar. Geriye doğru ölümün 2-3 yıl devam etmesi halinde ağaçlar çalılaşmakta ve verimde süratli bir düşüş olmaktadır. 5-6 yıl sonra ağaçlar tamamen kurumaktadır. Meyvede, çağla döneminde yüzeysel ve meyvenin iriliğine göre 1-3 cm arasında değişen lekeler meydana gelmektedir. Bu lekeler başlangıçta yeşil yağlımsı görünüşte olup yaşlandıkça koyulaşmaktadır.
Kültürel Önlemler: Sonbaharda yaprak dökümü periyodu içinde, ağaçlardaki kurumuş veya simptom bulunan sürgünler ve kanser yaraları bulunan dallar kesilir. Sürgünler ve dallar 3-4 cm sağlam kısım ihtiva edecek şekilde budanıp imha edilir.
Kimyasal Mücadele:Hazırlanan bordo bulamacı ağacın her tarafına gelecek şekilde püskürtülmelidir.
İlaçlama Zamanı: Sonbaharda yapraklar % 75 dökülünce birinci, ilkbaharda çiçek tomurcuklan patlamış ve kırmızı uçlar görülünce (Pembe dönemde), ikinci ilaçlama uygulanır.
tarimorman.gov.tr