ŞEFTALİ YAPRAK KIVIRCIKLIĞI HASTALIĞIYLA MÜCADELE!

Şeftali bahçelerinde önemli zarara neden olan Şeftali Yaprak Kıvırcıklığı (klok) hastalığına karşı mücadele başlamıştır.

Şeftali yaprak kıvırcıklığı, şeftali yetiştirilen tüm bölgelerde görülür. Yaprak ve genç sürgünleri hastalandırır, bazen meyve ve çiçeklerde de bozulmalara neden olabilir. Hastalığın belirtileri özellikle ilkbaharda görülür, ancak iklim koşullarına bağımlı olarak yaz ortalarına kadar da görülebilir. Hastalık genç yapraklarda klorofilin bozulmasına neden olduğundan renk sarı veya beyazımtıraklaşır Yaprak dokusunda derinlemesine bozulma söz konusudur ve yaprakta büzülme bükülme görülür. Enfeksiyon erken olduğunda, belirtiler genç yaprak buketleri üzerinde görülür, yapraklar iyice büzülürler, artık büyüyemezler ve ağaç üzerinde kururlar. Enfeksiyon geç olursa yaprağın sadece bir bölümü hastalanır, kırmızımtırak renkteki hastalıklı bölümler sert ve kırılgan olurlar. Hasta yapraklar normal yapraklardan daha kalındırlar. Hastalığa yakalanmış genç sürgünler kalınlaşırlar, eğilirler ve gelişmeleri çok yavaşlar.

MÜCADELESİ

Kültürel Önlemler 

Kış budaması ile hastalıklı çubuklar ayıklanıp, uzaklaştırılır.

Kimyasal Önlemler

İlaçlama tomurcuklar kabarmaya başladığı dönemde yapılmalıdır.

İlaçlar ağaçlarda tomurcukların üzerine gelecek şekilde uygulanmalıdır.

Kimyasal Mücadelede Kullanılacak İlaçlar ve Dozları: İl/ilçe Müdürlükleri ve reçete yazma yetkisi bulunan kişilerce belirlenmelidir.

Bitki koruma ürünleri tavsiye edilen şekilde, uygun zamanda ve dozda kullanılmalıdır.

Uygulamalar günün serin saatlerinde ve rüzgârsız havalarda yapılmalı

Ambalaj atıkları ve artan kimyasallar usulünce imha edilmelidir.

Uygulama esnasında koruyucu maske, gözlük ve eldiven kullanılmalıdır.

Tarim.gov.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.