GIDA DÜNYADA UCUZLADI TÜRKİYE`DE ZAMLANDI

Uluslararası Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre kasım ayında gıda fiyatları, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18 geriledi, Türkiye'de ise arttı. 2015 yılı Kasım ayında, enflasyon sepetindeki 289 ürünün fiyatı artarken, 88'inin fiyatı ise düştü.

Uluslararası Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dün küresel gıda fiyatlarının düşmeye devam ettiğini duyurdu. FAO'ya göre kasım ayında gıda fiyatları, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18 geriledi. Ancak Türkiye'deki fiyatlar dünyada yaşanan bu gelişmelerin aksi yönünde gelişti. Tüketici Fiyatları enflasyonu (TÜFE), 2015 yılı Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 8,10 arttı. Bu rakam, geçtiğimiz yılın aralık ayından bu yana görülen en yüksek artış olarak istatistiklere yansıdı. Kasım 2015'te enflasyon sepetindeki 426 üründen 289'unun fiyatı arttı, 49'unun fiyatı değişmedi, 88'inin fiyatı ise düştü.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre gıda, yıllık enflasyonun en yüksek olduğu gruplar içinde yer aldı. Buna göre fiyatı kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre en fazla artan ürün grubu, yüzde 13,44 ile gıda girdisinin en yoğun olduğu lokanta ve oteller grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın kasım ayına göre hesaplandığında eğlence ve kültür yüzde 11,74, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 11,37, ev eşyası yüzde 10,50 enflasyona maruz kaldı. Dünya genelinde yaklaşık 5'te bir oranında gerileme gösteren gıda ve alkolsüz içecekler fiyatları ise yüzde 9,51 ile artışın yüksek olduğu harcama grupları içinde yer aldı.

En Yüksek Artış Giyim ve Ayakkabıda

TÜİK'e göre aylık en yüksek artış yüzde 5,37 ile giyim ve ayakkabı grubunda yaşandı. Bu grubu yüzde 1 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 0,66 ile ev eşyası, yüzde 0,54 ile konut, yüzde 0,35 ile haberleşme grubu takip etti. Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 0,78 ile ulaştırma oldu. Eğlence ve kültürde yüzde -0,54, çeşitli mal ve hizmetlerde ise yüzde -0,28 ile aylık anlamda en çok düşüş yaşayan harcama grupları oldu.

Fiyatların aylık anlamda en yüksek artış gösterdiği illere bakıldığında ilk sırayı yüzde 1,61 ile Gaziantep, Adıyaman ve Kilis üçlüsünün aldığı görüldü. Bir önceki yılın aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 9,45 ile Balıkesir ve Çanakkale ikilisinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 9 ile Aydın, Denizli ve Muğla bölgesinde yaşandı. On iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış ise yüzde 8,20 ile İzmir'de gözlendi.

Milliyet
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.