Tarımsal üretimde kadın emeğinin ve girişimciliğinin sürdürülebilirlikteki öneminin konuşulduğu Kırsal Kalkınma ve Sürdürülebilirlikte Kadın Zirvesi Galatasaray Üniversitesinde gerçekleşti. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile Galatasaray Üniversitesi işbirliğinde, Türkiye İş Bankası ve Galatasaray Üniversitesi Medya Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (MEDİAR) katkılarıyla düzenlenen Zirvenin açılış konuşmalarını Galatasaray Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Kartal, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Yönetim Kurulu Başkanı Demir Şarman ve Cooperatives Europe Başkan Yardımcısı Katia De Luca tarafından gerçekleştirildi.
Oturumlara geçilmeden önce giriş konuşmasını gerçekleştiren Türkiye İş Bankası A.Ş. Tarım Bankacılığı Pazarlama Bölüm Müdürü Zafer Arslan Türkiye İş Bankası olarak Cumhuriyeti 100. yılında kadın emeğine verdikleri desteklerinden bahsetti.
Sürdürülebilir Kırsal Kalkınmada Kadının Rolü Konuşuldu
Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Anlam Altay'ın başkanlığını üstlendiği ilk oturumda Sürdürülebilir Kırsal Kalkınmada Kadının Rolü konuşuldu. Aydın Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Renan Tunalıoğlu tarım alanındaki girişimciliğin önemine değinerek akademinin pratik çalışmalara yönelik daha aktif rol alması gerektiğini vurguladı. Tarım ve Orman Bakanlığı Önceki Dönem Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece
gerçekleştirdiği sunumda kadınların tarım sektöründeki yerine dair veriler paylaştı. İlk oturumun kapanış konuşmasını ise kadının toplumdaki kritik konumunun ve Cumhuriyetin kuruluş yıllarında kadın emeğinin önemini vurgulayan Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Faik Demir gerçekleştirdi.
Üreten Yaşatan Kadın Hikâyeleri
İlk oturumun ardından devam eden Üreten Yaşatan Kadın Hikâyeleri temalı ikinci oturum FAO Ürün Geliştirme Tasarım Marka Danışmanı Esma Civcir başkanlığında gerçekleştirildi. Oturumda Türkiye'nin farklı coğrafi bölgelerinden ve kültürlerinden kırsal kadın kooperatiflerinin yöneticileri kooperatiflerinin ilham verici hikayelerini ve azim dolu mücadelelerini katılımcılarla paylaştı. Oturum katılımcılar tarafından yoğun ilgiyle karşılandı.
Yeşil Gelecek için Kadın Girişimciliğinin Önemi Vurgulandı
Yeşil Gelecek için Kadın Girişimciler, Tarımda Dijital Okuryazarlık temalı son oturum ise Galatasaray Üniversitesi Mühendislik ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Gülçin Büyüközkan'ın yönetiminde gerçekleştirildi. Oturumda ilk olarak Metos Türkiye Ülke Müdürü Fikriye Berk söz aldı. Berk'in ardından Alaşehir Kadın Girişimi ve Üretim İşletme Kooperatif Başkanı Selen Türker Öküzcüoğlu kooperatifte yaptıkları çalışmaları anlattı. TABİT Akıllı Tarım Teknolojileri A.Ş. kurucu ortağı ve aynı zamanda bu alanda sosyal girişimci olan Tülin Akın tarımda dijital teknoloji kullanımı ve kadın girişimciliğinin önemini anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Zirve BKZ Yönetim Danışmanlığı, Sürdürülebilirlik, İleri Dönüşüm'den Binnur Zaimler'in geri dönüşüm ve ileri dönüşüm odağındaki sunumu ile sona erdi.
Geniş Katılım
Akademiden medyaya, sektör temsilcilerinden sivil toplum örgütlerine kadar pek çok alandan ilgililer Zirveye yoğun ilgi gösterdi. Zirvede yer alan konuşmacılara FAO tarafından desteklenen kooperatiflerin hazırladığı el emeği hediyeler takdim edildi. Medya Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Doç. Dr. Nazlı Aytuna tüm paydaşlara ve emeği geçen herkese teşekkür ederek Zirvenin kapanış konuşmasını gerçekleştirdi.
Sürdürülebilir Yerel Kalkınma İçin İletişim Stratejileri: Kırsal Kadın Kooperatifleri Dijital Medya Okuryazarlığı Projesi Tanıtıldı
Zirveni ardından kapalı oturum olarak gerçekleştirilen çalıştayda FAO ve İş Bankası temsilcilerine Sürdürülebilir Yerel Kalkınma İçin İletişim Stratejileri: Kırsal Kadın Kooperatifleri Dijital Medya Okuryazarlığı Projesi tanıtıldı. İşbirliğinin daha da güçlenerek devam etmesi yönünde görüş birliğine varıldı.