Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı Kırmızı Et Üretim İstatistikleri'ni açıkladı. TÜİK'in verilerine göre, kırmızı et üretimi 2023 yılında önceki yıla göre %8,8 artarak 2 milyon 384 bin 47 ton olarak gerçekleşti.
Kırmızı et üretim tahmini, Tarımsal İşletmelerde Hayvansal Üretim Araştırması'ndan elde edilen demografik verilere dayalı olarak belirlenen 'Kasaplık Güç Oranı' ile hesaplanan 'iç popülasyondan kesilen hayvan sayısı' ile 'ithalattan kesilen hayvan sayısı'nın ortalama karkas ağırlıkları ile çarpılması suretiyle elde ediliyor.
Detaylara göre, 2022 yılında 2 milyon 191 bin 625 ton olan kırmızı et üretimi, 2023 yılında %8,8'lik bir artışla 2 milyon 384 bin 47 tona ulaştı. Bu artışla birlikte sığır eti üretimi %6,2 artarak 1 milyon 670 bin 606 ton, koyun eti üretimi %16,3 artarak 569 bin 66 ton, keçi eti üretimi %11,3 artarak 128 bin 989 ton ve manda eti üretimi ise %13,3 artarak 15 bin 386 ton oldu.
Son on yılın verilerine bakıldığında, toplam kırmızı et üretiminin 2014 yılında 1 milyon 123 bin 59 ton iken 2023 yılında 2 milyon 384 bin 47 tona yükseldiği görüldü.
iha.com.tr