Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, İzmir`de düzenlenen `Gıda ve Tarım Zirvesi`nde süt, zeytinyağı ve organik tarımın prim desteğini açıkladı. Bakan Eker, `Sütün litre başına 90 kuruş referans fiyatı, yarından itibaren litre başına 9
Desteklerle birlikte üreticinin eline geçen fiyat, litre başına 1 lira 4 kuruş olacaktır. Zeytinyağı prim desteği 50 kuruştu, 70 kuruşa çıkarıyoruz. Organik tarımı destek primi, dekar başına 50 liraydı yüzde 40 artırarak 70 liraya çıkarıyoruz" dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, İzmir Kaya Thermal Otel'de düzenlenen Tarım ve Gıda Zirvesi'nde süt, zeytinyağı ve organik tarımın prim desteğini açıkladı. Bakan Eker, "Sütün litre başına 90 kuruş referans fiyatı, yarından itibaren litre başına 95 kuruşa çıkarılmıştır. Desteklerle birlikte üreticinin eline geçen fiyat, litre başına 1 lira 4 kuruş olacaktır. Zeytinyağı prim desteği 50 kuruştu, 70 kuruşa çıkarıyoruz. Organik tarımı destek primi, dekar başına 50 liraydı yüzde 40 artırarak 70 liraya çıkarıyoruz" dedi.
"ÇİFTÇİYE HAZİRAN AYINDA TOPLAM 2 MİLYAR LİRA DESTEK VERECEĞİZ"
Bakan Eker, 27- 28 Haziran'da 1 milyonun üzerindeki çiftçiye toplam 2 milyar lira destekleme ödemesi yapılacağını belirterek, "Pamuk, yağlı tohumlar, fındık, çay, süt tozu, hayvancılık desteği, kırsal kalkınma gibi desteklerle bu ay içinde toplam 2 milyar 72 milyon lira ödeme yapacağız. Bu ay çiftçinin cebine nakdi para girecek. Mayıs ayı sonu itibariyle çiftçiye ödediğimiz para 4.5 milyar lira. 2 milyar da bu ay ödüyoruz toplam 6.5 milyar lira çiftçinin cebine giren nakdi karşılıksız hibe destek. Yıl sonuna kadar bu 9 milyar lira olacak. Geçen yıl ödediğimiz para, 7.6 milyar liraydı. Bu yıl 9 milyar olacak. Bunları çiftçimize daha kaliteli rekabetçi yüksek standartlara çıkması için veriyoruz" dedi.
"ORGANİZE SERACILIK MERKEZİ KURUN"
Bakan Eker, İzmir'de organize fidan, organize seracılık, organize süs bitkileri ticaretinin yapılabileceği merkezler açılmasını isteyerek, "Süreci başlatın. Aktörler burada ben size her türlü desteği yapayım. Organize sera bölgeleri özellikle sıcak su kaynaklarının olduğu yerlerde önemli. İzmir'in bu alandaki başarılarını biliyorum. Bakan olarak değil vatandaş olarak da İzmir'in seracılık başarısından iftihar ediyorum. Hollanda'nın rekabet edemediği ihracat odaklı çalışan firmalar var. Yer tespitinizi yapın, getirin yardımcı olalım. Termal su kaynaklarından daha fazla istifade edebilmenin çalışmalarını yaptık. Eylem planlarımızdan biri bu" dedi. Bakan Eker, et ve süt piyasalarına müdahale edecek bir kurum olması için İzmir Ödemiş'teki borsa kurulması önerisine de destek vererek, "Fikir ve prensip olarak itiraz etmiyorum ama bunun altyapısı uygulama imkanı fizibilitesi, en önemlisi sürdürülebilirliği bunun çalışılması gerekiyor" dedi.
"İZMİR, HAYVANCILIK ISLAH MERKEZİ OLABİLİR"
İzmir'in Türkiye'de kültür ırkı sığırcılığın en yüksek düzeyde geliştiği iller arasında olduğunu belirten Bakan Eker, ilin hayvancılık ıslah merkezine dönüşebileceğine dikkat çekerek, "Genetik ıslah boyutuyla ilgili ben İzmir'de büyük bir kapasite olduğunu biliyorum. Suni dölleme, embriyo, aşı gibi hayvancılığın genetik ıslahı ile ilgili tüm teknolojilerin geliştirildiği bir merkez olabilir. Türkiye'de öncü bir il olur. İzmir'i hayvancılık ıslah merkezi haline dönüştürme yönünde çalışın. Bu birikim burada var" dedi.
Bakan Eker, kültür balıkçılığını 60 bin tondan 190 bine tona çıkardıklarını belirterek, "2012 yılında dünya kültür balıkçılığı üretiminin üretim miktarı dünyadaki sığır Etiüretim miktarını aşmış. 63 milyon tona ulaşmış" dedi.
"TARIM ARAZİLERİ AŞIRI KÜÇÜLÜYOR"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, tarımın en önemli sorununun tarım arazilerinin miras yoluyla bölünerek küçülmesi olduğuna dikkat çekerek, çözüm için hazırlanan yasa taslağının önümüzdeki hafta TBMM komisyonlarında görüşüleceğini anlattı. Eker, şunları söyledi:
"Tarım arazilerinde alarm zilleri çalıyor. Şu anda TBMM gündeminde. Önümüzdeki hafta komisyonlarda görüşülecek, 13 maddelik hükümet tasarısı. Bunu hayata geçiremezsek Türkiye Cumhuriyeti topraklarında çocuklarımız ve torunlarımız tarımsal üretim gerçekleştiremeyecekler. 3 milyon tarımsal işletme var. Ortalama işletme büyüklüğü 60 dönüm, 30 milyon parsel arazide. Bir işletme 10 parçadan oluşuyor demek. İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya'da miras yoluyla tarım arazisi babadan oğla geçerken bölünmüyor yasak. Bizde babadan evlada geçerken bölünüyor sorun bu. Bölünmeye son verilmeli. Yoksa 24 milyon hektar tarım arazisi giderek verimsiz hale gelecek. 2 milyon hektar aşırı küçülmeden kullanılmıyor.