Türkiye 'de su ürünleri üretimi, hem deniz hem de iç sularda yapılan avcılık ve yetiştiricilik( kültür balıkçılığı) üretimi olarak gerçekleşmektedir.
Türkiye'nin toplam su ürünleri üretimi 2008 yılında 646 bin ton, 2009 yılında 623 bin ton 2010 yılında 653 bin ton, 2011 yılında 704 bin ton, 2012 yılında 645 bin ton, 2013 yılında 60 bin ton, 2014 yılında 537 bin ton ve 2015 yılında 672 bin ton olarak gerçekleşmiştir.
Üretimin %51,4 'ünü deniz balıkları, %7,7 'sini diğer deniz ürünleri, %5,1'ni iç su ürünleri ve %35,8'ni yetiştiricilik ürünleri oluşturmuştur. 2015 yılı üretiminin 431.907 tonu avcılık yoluyla 240 bin 334 tonu yetiştiricilik yoluyla elde edilmiştir.
Su ürünleri yetiştiriciliği; sanayi sektörüne ham madde temini, dengeli ve sağlıklı beslenme, hızla artan su ürünlerin talebinin karşılanması açısından önemlidir. Ayrıca doğal balık stoklarına olan av baskısının azaltılması, istihdam yaratması yüksek ihracat imkanı ile döviz girdisi sağlaması ve kırsal kalkınmaya katkısı itibariyle de önem taşımaktadır. Su ürünleri üretimi, avcılık ve yetiştiricilik olmak üzere iki yolla yapılmaktadır. Ülkemizde su ürünleri üretiminin büyük miktarı avcılıktan elde edilmektedir. Deniz ürünleri üretiminde Doğu Karadeniz ilk sırayı almaktadır. Bunu Batı Karadeniz, Ege, Marmara ve Akdeniz izlemektedir.
|
Deniz Ürünleri
|
Yetiştiricilik Üretimi
|
Tatlısu Ürünleri
|
|
Sea Products
|
Aquaculture Production
|
Freshwater Products
|
|
(Ton - Tonnes)
|
(Ton - Tonnes)
|
(Ton - Tonnes)
|
2004
|
504 897
|
94 010
|
45 585
|
2005
|
380 381
|
118 277
|
46 115
|
2006
|
488 966
|
128 943
|
44 082
|
2007
|
589 129
|
139 873
|
43 321
|
2008
|
453 113
|
152 186
|
41 011
|
2009
|
425 046
|
158 729
|
39 187
|
2010
|
445 680
|
167 141
|
40 259
|
2011
|
477 658
|
188 790
|
37 097
|
2012
|
396 322
|
212 410
|
36 120
|
2013
|
339 047
|
233 394
|
35 074
|
2014
|
266 078
|
235 133
|
36 134
|
2015
|
397 731
|
240 334
|
34 176
|
2016
|
301 464
|
253 395
|
33 856
|
TUİK
Stratejik konumu, iç-dış pazarlardaki büyüme potansiyeli, Türkiye'yi global akuakültür pazarında büyük bir güç haline getirmektedir. 2001 -2013 yılları arasındaki on iki yıl içerisinde Türkiye'nin kültür balığı üretiminin 67.22 ton' dan 233.394 ton seviyesine ulaşmış olması bu gelişmeyi net olarak ifade etmektedir. 20013 yyılı itibariyle ülkemiz, dünyanın en büyük çipura -levrek üreticisi unvanına sahiptir. Özellikle alabalık, çipura ve levrek üretimindeki hızlı büyüme trendinin devam edeceği öngörülmektedir.
Türkiye'de son yıllarda yetiştiricilik sistemlerinde önemli gelişmeler yaşanmış, birçok ülkeden daha modern ve ileri teknolojiler kullanılmaya başlanmıştır. Denizlerdeki balık çiftliklerinin açık ve derin sulara taşınması, buradaki koşullara uygun yeni tekniklerin kullanılmasını zorunlu kılmış, buna bağlı olarak kafes boyutlarında ve yapılarında, ağ sistemlerinde, yemleme sistemlerinde dünya standartlarının üzerinde bir teknoloji uygulanarak iyileştirmeye gidilmiştir.