TÜRKİYE'DE BALIKÇILIK SEKTÖRÜ

Türkiye 'de su ürünleri üretimi, hem deniz hem de iç sularda yapılan avcılık ve yetiştiricilik( kültür balıkçılığı) üretimi olarak gerçekleşmektedir.

Türkiye'nin toplam su ürünleri üretimi 2008 yılında 646 bin ton, 2009 yılında 623 bin ton 2010 yılında 653 bin ton, 2011 yılında 704 bin ton, 2012 yılında 645 bin ton, 2013 yılında 60 bin ton, 2014 yılında 537 bin ton ve 2015 yılında 672 bin ton olarak gerçekleşmiştir.

Üretimin %51,4 'ünü deniz balıkları, %7,7 'sini diğer deniz ürünleri, %5,1'ni iç su ürünleri ve %35,8'ni yetiştiricilik ürünleri oluşturmuştur.  2015 yılı üretiminin 431.907 tonu avcılık yoluyla 240 bin 334 tonu yetiştiricilik yoluyla elde edilmiştir.

Su ürünleri yetiştiriciliği; sanayi sektörüne ham madde temini, dengeli ve sağlıklı beslenme, hızla artan su ürünlerin talebinin karşılanması açısından önemlidir. Ayrıca doğal balık stoklarına olan av baskısının azaltılması, istihdam yaratması yüksek ihracat imkanı ile döviz girdisi sağlaması ve kırsal kalkınmaya katkısı itibariyle de önem taşımaktadır. Su ürünleri üretimi, avcılık ve yetiştiricilik olmak üzere iki yolla yapılmaktadır. Ülkemizde su ürünleri üretiminin büyük miktarı avcılıktan elde edilmektedir. Deniz ürünleri üretiminde Doğu Karadeniz ilk sırayı almaktadır. Bunu Batı Karadeniz, Ege, Marmara ve Akdeniz izlemektedir. 

 

Deniz Ürünleri

Yetiştiricilik Üretimi

Tatlısu Ürünleri

 

Sea Products

Aquaculture Production

Freshwater Products

 

(Ton - Tonnes)

(Ton - Tonnes)

(Ton - Tonnes)

2004

 504 897

 94 010

 45 585

2005

 380 381

 118 277

 46 115

2006

 488 966

 128 943

 44 082

2007

 589 129

 139 873

 43 321

2008

 453 113

 152 186

 41 011

2009

 425 046

 158 729

 39 187

2010

 445 680

 167 141

 40 259

2011

 477 658

 188 790

 37 097

2012

 396 322

 212 410

 36 120

2013

 339 047

 233 394

 35 074

2014

 266 078

 235 133

 36 134

2015

 397 731

 240 334

 34 176

2016

 301 464

 253 395

 33 856

TUİK

Stratejik konumu, iç-dış pazarlardaki büyüme potansiyeli, Türkiye'yi global akuakültür pazarında büyük bir güç haline getirmektedir. 2001 -2013 yılları arasındaki on iki yıl içerisinde Türkiye'nin kültür balığı üretiminin 67.22 ton' dan 233.394 ton seviyesine ulaşmış olması bu gelişmeyi net olarak ifade etmektedir. 20013 yyılı itibariyle ülkemiz, dünyanın en büyük çipura -levrek üreticisi unvanına sahiptir. Özellikle alabalık, çipura ve levrek üretimindeki hızlı büyüme trendinin devam edeceği öngörülmektedir.

Türkiye'de son yıllarda yetiştiricilik sistemlerinde önemli gelişmeler yaşanmış, birçok ülkeden daha modern ve ileri teknolojiler kullanılmaya başlanmıştır. Denizlerdeki balık çiftliklerinin açık ve derin sulara taşınması, buradaki koşullara uygun yeni tekniklerin kullanılmasını zorunlu kılmış, buna bağlı olarak kafes boyutlarında ve yapılarında, ağ sistemlerinde, yemleme sistemlerinde dünya standartlarının üzerinde bir teknoloji uygulanarak iyileştirmeye gidilmiştir.

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.