TARIMDA DİJİTALLEŞME YAYGIN BİR AKIM

Dünya genelinde yükselen bir trend olan dijital tarım, birçok ülkede özel sektör kuruluşları ve büyük tarımsal işletmeler öncülüğünde yaygınlık kazanmaya başladı.

ABD ve İsrail'in önde olduğu bu alanda tarımda dijitalleşmeyi sağlayacak otomasyon ve yazılımları hazırlayan firmalar her geçen gün artıyor. Tarımsal Bilişim ve İletişim Teknolojileri (TABİT) Kurucu Ortağı Tülin Akın'a göre bu alanda faaliyet gösteren ülkeler ikiye ayrılıyor. "Birinci grupta tarımsal üretimi önemseyen, verimliliklerine ve kârlılık süreçlerine odaklanan ülkeler var. Bu ülkeleri incelediğimizde buradaki üniversitelerin, özel sektör kuruluşlarının ve büyük tarımsal işletmelerin dijitalleşmenin öneminin farkında olduklarını ve tüm üretim süreçlerini dijitalleşmeye entegre etmeye odakladıklarını tespit ediyoruz" diyen Akın, Türkiye'nin de içinde bulunduğu ikinci gruptaki ülkelerde ise yurt dışında çok başarılı olmuş ürünlerin "tersine mühendisliği" yapılarak ürünlerin yerelleştirilmesi yoluna gidildiğini söylüyor. Ancak tarım sektöründe kullanıcılardan gelecek talepler ile hem üniversiteler hem de özel sektördeki çalışmaların hız kazanacağını söylemek mümkün.

Az girdi ile çok ve kaliteli ürün

Yaklaşık her 7 kişiden birinin geçimini tarımdan sağladığı Türkiye'de de dijitalleşme yolunda birçok girişim var. Hatta dünyaya paralel olarak artan bir ilgiden söz edilebilir. Tarımsal üretimde sulama işlemlerini cep telefonu üzerinden tek tuşla istenen gün ve saatte uzaktan yönetilmesini mümkün kılan uygulamalar; seralarda sıcak ve nem takibi ile uzaktan isimlendirmenin yapılabilmesini sağlayan teknolojiler; uzaktan kumanda sistemi ile traktör ve biçerdöver gibi tarım makinelerinin yönetimine ilişkin gelişmeler bunun ilk göstergelerinden. daha çok özel tarım firmalarının öncülüğünde geşilen alandaki ilginin temelinde ise tarımda sağlanan avantajlar yatıyor. Dijital tarımın tarımsal eknomiye 60 Milyar Dolar katkı sunabileceğini söyleyen Akın; '' Dijitalleşme ile üreticiler, doğru teknik bilgiye kolayca erişip,doğru zamanda daha az girdi kullanarak hem daha çok hemde daha kaliteli ürün temin eden üreticiler oluşacak diyor ve dijitalleşmeye yönelik gerçekleştirdikleri projelerle Türk tarım sektörünün sürdürülebilir büyümesine destek olmayı amaçladıklarını belirtiyor.

Tarla Sera
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.